Hrvati gledajte i učite: Silajdžićeva TV1 počela sa emitiranjem

Riječ je o privatnoj TV kući, iza koje financijski stoji Sanela Jenkins, poznata bh. državljanka udana za engleskog bankara, te nekoliko marketinških i drugih poduzeća bliskih bivšem mostarskom gradonačelniku Safetu Oručeviću i bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću.

Na TV1 je prešlo nekoliko novinara i urednika s Federalne televizije, uključujući Fahrudina Đapu, koji je glavni urednik nove televizije. Svoju emisiju imat će i glavni urednik magazina Dani Senad Pećanin te nekadašnji urednik TV BiH Senad Hadžifejzović. TV1 je prva news televizija u BiH čija će glavna odrednica biti petominutne vijesti prikazivane svaki dan, svaki sat, u terminu od sedam do 24 sata, objavljeno je iz ove medijske kuće, čije je sjedište u Sarajevu.

Indikativno je da je TV1 svoj program počela emitirati pred sami početak predizborne kampanje u BiH, koja bi posebno žestoka mogla biti među bošnjačkim strankama i kandidatima za člana Predsjedništva BiH. Iako se službeno tvrdi da će program TV1 biti politički neutralan, već u prvim informativnim emisijama udarna vijest je izjava Harisa Silajdžića.

Večernji list/brotnjo.info