Hrvati BiH nakon 19 godina zajedno!

Upravo onako kako je tada u tom ratnom vremenu HZ HB predstavljala jedino uporište Hrvata u BiH, sporazum koji su potpisali predstavnici dva HDZ-a - Dragan Čović i Božo Ljubić - danas, devetnaest godina poslije, predstavlja jedinu nadu u opstanak hrvatskoga naroda u BiH, piše večernji list.

Dostojni prethodnika

"Budimo dostojni naših prethodnika prije devetnaest godina koji su pokazali hrabrost, dosljednost i zajedništvo utemeljivši HZ HB i izborimo se za hrvatsku ravnopravnost, jer je to zadaća ove generacije političara", na svečanoj akademiji povodom 19. obljetnice od osnivanja HZBH poručio je Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990. Naglasio je da projekt HR HB nije poražen, jer on je unesen u Washingtonski i Daytonski mirovni sporazum. "U početku rata to je bila uporišna točka za opstanak Bosne i Hercegovine i spašavanje naroda. Nažalost, sadašnji Ustav i teritorijalni ustroj su rezultat rata i presudnog utjecaja međunarodnog čimbenika", navodi Ljubić. Naglasio je kako su danas svi svjesni da Hrvati nisu jednakopravni te da za ovu situaciju odgovornost snose svi oni koji su skrojili sadašnji ustroj. Zbog toga Ljubić smatra da će ustavne promijene podržati svi. "Neka mi netko odgovori na čemu temelji tvrdnje da federalni ustroj, u kojem će biti i federalna jedinica s hrvatskom većinom, znači podjelu BiH, a postojeći konfederalni s dva entiteta - nije podjela", kazao je Ljubić. Ističe kako je najvažnija stvar građenje zajedništva. "Sporazum koji sam nedavno potpisao s kolegom Čovićem jest ta nova matrica koja nam je danas ponovno potrebna i uvjeren sam da ćemo na ovoj platformi postići svehrvatsko jedinstvo, odnosno zajedništvo u zastupanju vitalnih hrvatskih interesa", poručio je Ljubić.

Da su ustavne promjene iznad svega, s govornice je poručio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. "Sporazumom potpisanim između predsjednika HDZ-a 1990 Bože Ljubića i mene su definirane ključne odrednice za budućnost Hrvata u BiH koje nitko, ja vas uvjeravam, više nikad neće moći zanijekati. Nema cijene koju danas nismo spremni platiti i nema političke stranke koja se može izdignuti iznad interesa Hrvata u ovom vremenu. Mi smo ovo vrijeme nazivali povijesnim, ne zbog izbora, nego zbog onog što će se tek dogoditi", kazao je Čović. Svima koji u sporazumu vide samo raspodjelu funkcija između dviju stranaka, Čović je poručio da razgovora o foteljama nije bilo. "Spreman sam osobno platiti svaku cijenu da bi već iduće godine hrvatski narod osigurao apsolutnu jednakopravnost s druga dva naroda. Bit ću najsretniji čovjek ako 20. obljetnicu HZ HB proslavimo u drukčijem ustavnom uređenju", kazao je Čović. Ističe kako je uvjeren da se put kojim su krenule hrvatske stranke može zaključiti do 30. lipnja iduće godine. "Međunarodne institucije će nas natjerati na izmjenu Ustava, ako ništa zbog presude suda u Strasbiurgu. I Posavina, i središnja bosna i Hercegovina bit će sastavni dio federalne jedinice s hrvatskom većinom", poručio je Čović. Predsjednik Udruge veterana HVO-a HB Zvonimir Josip Kukić je kazao da je kroz HZ HB očuvana nacionalna samobitnost i obranjen narod na hrvatskim prostorima u BiH, što se, kazao je, ne smije zaboraviti.

Najvažniji datum

"Tako je nedvojbeno da je osnivanje HZ BH najvažniji datum Hrvata u BiH u nedavnoj povijesti. To nam treba biti poticaj i nadahnuće za skore političke korake u časnoj borbi za legitimna prava hrvatskog naroda. Po mom mišljenju, upravo bi sabor HB trebao donositi ključne odluke u svezi s položajem našeg naroda u BiH. Potporu Udruge dragovoljaca i veterana nikad neće imati lažni hrvatski patrioti i samozvani intelektualci koji idu po mišljenje u Zlatka Lagumdžije i njemu sličnih u Sarajevo te Hrvatima pričaju bajke u kojima nema mjesta za nacionalnu samobitnost. Ovakve priče mahom zbore visoki dužnosnici SDP-a koja je bošnjačka stranka. Žalosno je da se istupi nekih političara sastoje od blaćenja svog naroda i njegovih prava, što se oduvijek nazivalo izdajom. Apeliram još jedanput na izdajnike hrvatskih nacionalnih interesa u BiH, za koje narod nije glasovao, niti koga predstavljaju, da se jasno ispoštuje volja hrvatskog biračkog tijela.

Piše: Marija Medić