"Hrvata nema u RS, ali ih nema ni tamo gdje su na vlasti SDP i SDA"

Sugovornici su bili Denis Bećirović, dopredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, i Marinko Čavara, dopredsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH koja je nosiltelj tog prijedloga, prenosi slobodnaevropa.org.

Polemimiziralo se o tome da li formiranje trećeg eniteta vodi daljoj podjeli Bosne i Hercegovine, da li je riječ o oživljavanju nekadašnje Herceg Bosne, da li bi ta jedinica obuhvatila i prostor Republike Srpske ili bi bila formirana samo na teritoriji sadašnje Federacije i da li je formiranje trećeg eniteta jedini način da se ostvari puna ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini.

"Mi u Bosni i Hercegovini moramo već jednom spoznati da smo jedni drugima najvažniji. Moramo početi otvoreno da razgovaramo, moramo kazniti ratne zločince i otvoriti prespektivu ljudima u ovoj zemlji. Pa zar je sreća da je od naših 800.000 Hrvata, koliko ih je prije rata živjelo u Bosni i Hercegovini, danas ostala polovina tog broja? Zar je sreća da je u državnom parlamentu od 14 predstavnika, koji dolaze iz Republike Srpske (RS), svih 14 iz reda srpskog naroda, nema nijednog Hrvata, niti Bošnjaka, a prije rata je na toj teritoriji živjelo gotovo 50 posto Bošnjaka i Hrvata? Zar je u redu da čovjek koji se čitav svoj život izjašnjavao kao Srbin, mislim na gospodina Emila Vlajkija, bude u ime hrvatskog naroda izabran za potpredsjednika RS i da niko na to ne reagira", kazao je Bećirović u jednom dijelu svog izlaganja, na što mu je Čavara odgovorio:

"Kad se govori da Hrvata nema u RS, treba reći da Hrvata nema ni tamo gdje su na vlasti SDP, SDA ili neke druge stranke sa bošnjačkom većinom. Pogledajmo kakvo je stanje u Sarajevu gdje SDP gotovo permanentno ima odlučujući utjecaj na vlast. Koliko ima javnih škola u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku, koliko hrvatska djeca mogu pohađati nastavu na svom, maternjem jeziku? Da ne govorimo kakvo je stanje sa javnim medijima. Gospodin Bećirović govori o gospodinu Vlajkiju, koji nije, naravno, hrvatski predstavnik. Ali, na isti način kako gospodin Vlajki nije naš predstavnik ni gospodin Komšić nije predstavnik Hrvata. Obojica su izabrani na isti način i mi to želimo promijeniti. Želimo da sami biramo svoje predstavnike. Nikada nam ne bi palo na pamet da bilo kom narodu biramo njegove predstavnike. To jasno pokazuje da postojeći sporazumi nisu dobri za Hrvate. Ne mogu shvatiti da je gospodinu Bećiroviću prihvatljivo da imamo dva entiteta, Republiku Srpsku i Federaciju, i da ne želi ući u ustavne promjene i razgovor kako što bolje organizirati Bosnu i Hercegovinu i ostvariti punu ravnopravnosti njenih naroda. SDP u zadnje vrijeme želi govoriti o građanskoj državi. Bosna i Hercegovina nije građanska država, ona je kao nezavisna država ravnopravnih i konstitutivnih naroda - Hrvata, Bošnjaka i Srba nastala na referendumu".

Opširnije na linku: www.slobodnaevropa.org