Hrvat, Srbin i Bošnjak – zajedno u studentskoj sobi!

Domalo, jedan od njih ode u stan i proda svoje mjesto nekom Bošnjaku, a kao treći, t. zv. legalni-ilegalac, pojavi se neki Srbin. Sada je situacija takva da na jednom krevetu spava Bošnjak, na drugom Srbin, a Hrvat leži na podu.

Taj Hrvat često ode u stan do onog drugog Hrvata s kojim je trebao biti cimer u domu. Tom Hrvatu je fino u stanu, i nije mu baš drago kad ovaj dolazi, jer ga vazda mori i preklinje da mu pomogne. Hrvat koji je u svojoj sobi prisiljen ležati na podu smatra da Hrvat koji živi u stanu snosi dio krivice za takvo stanje.

Naime, taj drugi Hrvat prodao je Bošnjaku mjesto, i Bošnjak, iako ilegalac, ne želi se dogovoriti s ovim Hrvatom da nabave krevet na kat ili da Hrvat utovari treći krevet. Bošnjak smatra da je on tu umjesto onog Hrvata koji je otišao u stan i da ima pravo ležati na jednom krevetu, te da je problem u Srbinu koji je tu došao kao treći i da stoga Srbin treba ležati na podu. Srbin tvrdi da je on tu legalno te da nema ništa protiv da Hrvat nabavi krevet na kat ili da uturi treći krevet. No Bošnjak ne želi ni čuti za treći!

Hrvat je išao do upravitelja, ali se ovaj očito pravi mutav jer ne želi razriješiti situaciju i poziva na neki mir i suživot. Inače, ta soba je fina, nije skroz mala, pa Srbin sit od silnih svađa i prepirki prijeti da će napraviti zid oko svoga kreveta. Upravitelj to ne dopušta, iako je u susjednoj sobi, gdje jedan Srbin živi s Crnogorcem i Kosovarom, dopustio ovoj obojici da to naprave.

Hrvat dan danas leži na podu, očajan, ne nalazi rješenja, ali ne želi odustati, ne želi otići iz svoje sobe, iz doma koji je zaslužio imati. Ne želi i ne će! Borit će se svim silama da izbori ravnopravnost s ostala dva cimera. Dosta mu je više i jednog i drugog, ali eto Srbin barem zagovara da Hrvat dobije treći entitet, hoću reći krevet.

Daj bolan, Bošnjak, urazumi se, daj mu treći! Daj ti, Hrvatino iz stana, gdje si? Pomozi mu! Upravitelju! Ti se pitaš, ti si glavni, što si takiiii...!?

Autor Ante Boras//www.zkhs.hr