Hrvat iz Bosne i Hercegovine! Ne, Bosanac ili Hercegovac

Hrvati u BIH, bh. hrvati, za dom spremni, sud, knin

Po Ustavu u BiH postoje tri konstitutivna naroda a to su Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Svaki od tih naroda ima i svoje vjere. Po geografskoj pripadnosti svi su oni i bosanci, ali i hercegovci, sve zavisi na kojem dijelu BiH žive. Nevjerojatno je koliko ta regionalna pripadnost određuje ljude. Geografski, Bosanci su oduvijek bili izoliraniji, planinama, pa i društveno, tiranijom Turaka. Hercegovci su oduvijek okrenuti Dalmaciji i Dalmatinskoj zagori, što se vidi po dijalektu i većinskom hrvatskom stanovništvu u ovim krajevima. Ovdje u prvom redu mislim na Hrvate iz Bosne i Hercegovine, sa dva potpuno različita mentaliteta.

Zemlja se nalazi u stanju kolapsa, pogledamo li samo socijalno, zdravstveno ili pak gospodarsko stanje, toliko smo na rubu da je samo pitanje vremena koliko dugo ćemo tu opstati. I ne treba očekivati da će ljudi biti presretni i nasmiješeni…ali da se barem držimo zajedno. Da, velike su razlike u mentalitetu i općoj atmosferi, uvijek se bira strana. Postoje nepremostive razlike između 'nas' i 'njih'. Hercegovci su oduvijek ponosniji na svoje, možda i samoljubiviji, snalažljiviji, zbog čega su dobili tituli 'lopovi'. Da baš tako nas nazivaju naši susjedi iz Bosanskih gradova. Hercegovci su snalažljivi zato jer žive na ovim krajevima od davnina i shvatili su da se kamen ne može jesti, morali su nešto učiniti da bi prehranili obitelj, pa su malo po malo postali svjesni da se iz ničega može roditi nešto. Samo treba malo vremena i inteligencije. I do dan danas ta snalažljivost nam je u krvi i gdje god da se pojavimo pokušat ćemo nešto dobiti 'preko veze'. To je još jedna predrasuda (je li zbilja predrasuda?) koja nas prati. To ne misle samo drugi o nama, i mi sami, čak i mladi, mislimo da kod nas ništa ne možeš postići radom, trudom, već te u svemu treba netko malo 'pogurati'. Često od bosanaca čujemo različite nadimke za naše roditelje, kao tajkuni, mafijaši..., pa pomislim da imaju skroz iskrivljenu sliku o Hercegovcima. Kao, bijele čarape, mercedes ili novac. Pitam se koliko je to doista tako?

A sad malo što ponosni Hercegovci misle o Bosancima. Za njih su oni 'glupi' jer nisu tako snalažljivi kao Hercegovci. Globalno gledajući oni su pošteniji, možda zato jer snalažljivost vodi ka nekim nečistim radnjama, a ono, nesnalažljiv - glup. Kako žive u blizini muslimana smatraju ih manjim domoljubima. Misle da žive na nepovoljnom položaju, imaju nepovoljnu klimu i ''ne daj Bože, živjet gore'. Istina, životni standard je niži, plaće su manje, život je teži ali ne treba vjerovati predrasudama, već stati i pomoći.

Treba se zapitati kako sutra objasnit svom djetetu da je i on čovjek isto kao i ti. Njeguje iste običaje, kulturu, jezik, poštuje istog Boga, voli svoj narod isto kao i ti, možda čak i više.
Naši različiti putovi trebali bi voditi k istom cilju. Zalaganju za hrvatski narod, ali zajedno.

Za ABCportal (Helena Mikulić)