FOTO  HRS: Vlada HNŽ – Para na paru kredit na fukaru

Novac, Novac, plaće, odšteta, Zufer Dervišević, javna poduzeća, Politika, sda, Novac, kupovina, invalidi, revizija, Iva Međugorac, Novac, županije, općine, Federacija BIH, Hrvati u BIH, platformaši, rtv pretplata, poskupljenje, BIH, udar, vlasti, potrošnja, Novac, Hrvati u BIH, Federacija BIH, proračun, crni fond, SDA BIH, Novac, kladionica, dobitak, Engleska liga, svećenik, cjenik, porez, topli obrok, Federacija BIH, prevara, doktor, brak, cijene, poskupljenje, Elementarna nepogoda, Novac, posuđivanje, fakulteti, kupovina ispita, BIH, ispit, kupovina ispita, studenti, plaćanje, poticaji, Jerko Ivanković Lijanović, ZHŽ, kamatari, Split, kamate, izbori, BIH, kupovina glasova, Zvonko Albert Berdik, prevarant, muškarci, prostitutke, Srbija, milijunska prevara, mesud hrvat, forex, BIH, mito, korupcija, BIH, kriminal, Novac, Balkan, BIH, milijunaši, pranje novca, kriminal, S računa podizao novac, krivotvorenja isprava, tečaj, razina tečaja eura, ECB, najniža razina, iz gospodarstva eurozone,

SDPtobože negoduje, jer im je onih godišnjih skoro 3 mln. KM koje, opet po zakonu, dobivaju iz proračuna izgleda malo. Para na paru, kredit na fukaru!
Istina, Zakon govori kako je za štetu nastalu prigodom demonstracija nadležna razina odgovorna, gdje Vlada nalazi temelj za ovu isplatu. Međutim, Vlada zaboravlja da isti članak Zakona govori da su nadležni „organi bili dužni spriječiti nastajanje takve štete". Prema tome imamo situaciju gdje odgovorni za sprječavanje nastajanja štete praktično isplaćuju novac za sanaciju štete samima sebi, budući da su oni sami trebali spriječiti nastajanje štete, ali radi svog nemara to nisu učinili.

Samo u 2013. godini iz proračunskih sredstava HDZ BiH je dobio 1,46 mln KM (iz proračuna HNŽ 96, 8 tisuća KM), dok je SDA dobila 2,94 mln KM (iz proračuna HNŽ 55,4 tisuće KM). Za neizmirene obveze i proračunski nedostatak sredstava u 2013. HNŽ se zadužila 14 mln KM kod komercijalne banke, za što će u roku od sedam godina platiti i 4 mln KM kamata, što je odobrila i Skupština HNŽ. Znajući sve ovo, bez obzira na možebitno zakonsko utemeljenje uzimanja novaca za obeštećenje, gdje je tu etika, zdrav razum, na kraju krajeva gdje je tu obraz vladajućim HDZ-u BiH i SDA-u?

Obraza pogotovo nema SDP koji tobože pere ruke od ovakvog načina feudalnog funkcioniranja vlasti. SDP je stranka koja godišnje iz proračunskih sredstava dobije više od svih, samo u 2013. godini 2,96 mln KM (iz proračuna HNŽ 55,4 tisuće KM). Treba li napominjati kako je ova stranka podržala i komercijalno kreditiranje i sve druge „uspješne" projekte ove vlade. Prigodom negodovanja oko naknade štete središnjicama HDZ-a i SDA, u žestini svoje socijalne osviještenosti, smetnuše prigovoriti na nabavku novog vozila ministru gospodarstva koji dolazi iz njihovih redova.
Na kraju, što je s drugim subjektima koji su oštećeni prigodom nereda u veljači ove godine? S kojeg proračunskog konta će se novac izdvojiti kako bi se podmirilo ovih 600 tisuća KM? Tko je procijenio da je toliki iznos šteta na dvjema stranačkim središnjicama, ako je to neko stručno povjerenstvo, tko je isto imenovao, po kojim kriterijima i tko su članovi itd.?
Previše je pitanja za utrošak ovolikog iznosa novca poreznih obveznika u vremenu ekonomske, društvene i moralne krize u kojoj živimo. Pozivamo vladajuće stranke u HNŽ-u da napokon postanu društveno osvještenije i da ovu odluku Vlade HNŽ stave van snage ili da spomenuta sredstva preusmjere za društveno prihvatljivije namjene. Stranačka sjedišta su već obnovljena, očigledno je da strankama novac nije problem.
HRS