FOTO  HRS u Čapljini: Naša snaga su naše ideje i naša načela!

hrs
Predstavljanje kandidata otvorio je domaćin Marijo Jurković koji se dotaknuo konkretnih problema koji muče Čapljince.

„Ponižavanja koja ponajviše trpe žitelji pojedinih naselja u općini Čapljina nisu pokrenula niti jednu strukturu vlasti da prozove i potencira rješenje problema graničnog prijelaza. Vlada RH iz nekih svojih razloga koči formiranje skupine koja bi trebala zajedno s bh. stranom riješiti anomalije koje su nastale zbog pogrešne kategorizacije GP. Naši predstavnici u Saboru HR, HNS o tome šuti. Jednako kao što smo spriječili brodove u Neumu i po ovom pitanju ćemo pokrenuti stvari u HNS-u i natjerati ih da rade ono za što ih je narod izabrao."

Jurković se u svom izlaganju dotakao i poljoprivrede, problema poljoprivrednika u HNŽ-u, prezentirajući prijedlog HRS-ovih rješenja spomenutih problema. Martina Pejdo, kandidatkinja na listi za HNŽ predstavila je program zaštite okoliša.

„Inzistiramo na višedimenzionalnom nadzoru svih dionika sustava zaštite okoliša, lako primjenjivom sustavu adekvatnih kaznenih mjera i propitivanju vjerodostojnosti onih gospodarskih subjekata koji se neopravdano služe etiketom tzv. zelene ekonomije. Dat ćemo zakonske prijedloge uvođenja reda u ovu oblast, osobito kada se radi o eksploatiranju mineralnih i podzemnih resursa" rekla je Pejdo u svom izlaganju.

Potpredsjednik HRS-a Slaven Bevanda svoje izlaganje usmjerio je na preustroj BiH prikazujući kartu koju je izradila ova stranka.

"Cijeneći da ovakav amandmanski nametnuti Ustav i unutarnji ustroj više ne odgovaraju duhu Washingtonskog sporazuma, HRS predlaže preustroj FBiH u skladu s temeljnim načelima spomenutog sporazuma koji sadržava teritorijalni i administrativni preustroj BiH po mjeri svih naroda, ali i po mjeri svakog čovjeka" - pojasnio je Bevanda.

Vesna Šunjić je ukazala na brojne probleme u obrazovanju naglašavajući posebno teško stanje u osnovnom obrazovanju.
„Danas učenici nemaju uvjerenja o završenim razredima, pohađaju nastavu po neadekvatnim pedagoškim standardima i bez cjelovitog Nastavnog plana i programa na hrvatskom jeziku. Zbog neodgovarajućeg planiranja sredstava za troškove osnovnog školovanja djeca nemaju ni sistematske preglede što je, imajući u vidu važnost prevencije i ranog otkrivanja zdravstvenih problema u djetinjstvu, nedopustivo!" - navela je Vesna Šunjić, prezentirajući prijedlog HRSovih zakonskih rješenja u ovom segmentu.

Pred sam kraj okupljenim Čapljincima obratio se predsjednik stranke Slaven Raguž, koji je naveo da su iskristalizirale dvije strane u Hrvata: jedna koja, kako se izbori bliže, sve otvorenije igra na kartu pridobivanja glasova izvan okvira legitimnosti hrvatskog naroda i druga koja je čvrsto utemeljena u okviru te legitimnosti, ali bez ikakve vizije, cilja, strategije, osim naravno one za kadrovskim zbrinjavanjem podobnih stranačkih kadrova.

„Ako upitate i jedne i druge, za što se zalažu i ono što je važnije postoji li iole realan način ostvarenja toga za što se zalažu, nećete dobiti odgovor. Zašto? Zato što ga nema. HRS je jedini izišao s pismenim dokumentima o prijedlogu reforme HNS-a, prijedlogom ustavnih promjena u BiH, prijedlogom rješenja izbornih pravila za Mostar, s konkretnim gospodarskim programom, reformom školstva, i drugih segmenata. Naša snaga su naše ideje i naša načela - zaključio je Raguž.