HRS preko zastupnika 11. izborne jedinice progurao u Sabor RH inicijativu o GP Gabela Polje

hrs
hrs

Krajem svibnja ove godine HRS je zastupnicima u Saboru RH izabranim iz 11. izborne jedinice, kao i Odboru Sabora RH za Hrvate van Domovine, uputio „Zahtjev za ispitivanje odgovornosti Vlade RH u Saboru RH po pitanju poštivanja Ugovora o graničnim prijelazima sa BiH".

U spomenutom zahtjevu smo tražili postavljanje saborskog pitanja Vladi RH i Ministarstvu vanjskih poslova RH o razlozima zbog kojih Vlada Republike Hrvatske već dvije godine od potpisivanja „Ugovora između RH i BiH o graničnim prijelazima" nije donijela Odluku o imenovanju svojih predstavnika za praćenje provedbe Ugovora o graničnim prijelazima? Pored toga, tražili smo pokretanje inicijative prema Vladi RH kako bi se granični prijelaz Gabela Polje - Metković u periodu od 01.06. do 30.09. proglasio „Prijelazom za međunarodni cestovni promet putnika".

Sa zadovoljstvom konstatiramo kako su zastupnici 11. izborne jedinice ustvrdili kako naša inicijativa „ima širi javni interes" i kako je „razumno i smisleno formulirana", te su s toga, u skladu sa našim zahtjevom, pristali formulirati zastupničko pitanje Vladi RH, odnosno Ministarstvu vanjskih poslova RH.

Dana 10. lipnja putem predsjednika Sabora HR g. Josipa Leke, na adresu Ministarstva vanjskih poslova RH otišao je pismeni upit gdje se od Ministarstva, po žurnom postupku, traže odgovori na pitanja:
1) Kada će Vlada RH imenovati svoje članove i njihove zamjenike u mješovito povjerenstvo za provedbu Ugovora o graničnim prijelazima sa BiH?
2) Može li se očekivati od Vlade RH da će otkloniti tradicionalne kilometarske gužve na GP Doljani, otvarajući privremeni GP Gabela polje?
Upit je potpisalo svih troje zastupnika izabranih iz 11. izborne jedinice, tj. g. Ilija Filipović, g. Perica Jelečević i gđa. Marija Rapo.
Po neslužbenim i nepotvrđenim informacijama koje smo dobili iz Ministarstva vanjskih poslova, nakon primljenog saborskog pitanja, postoje velike vjerojatnosti da će se usvojiti inicijativa privremenog preimenovanja GP Gabela Polje u međunarodni granični prijelaz putnika, te da će od 01.07. do 30.09. ovaj granični prijelaz moći koristiti svi putnici iz BiH na putu prema jugu Hrvatske. Ukoliko do toga dođe, na ovaj način će se značajno u ljetnom periodu izbjeći gužve i prometni kolaps na GP Doljani.

Također, ukoliko Vlada RH napokon imenuje članove Povjerenstva za provedbu Ugovora o graničnim prijelazima, to bi značilo da bi se konačno moglo krenuti sa rješavanjem otvorenih međugraničnih pitanja između BiH i Hrvatske, počevši od Neumskog akvatorija pa do Gradiške i Orašja.
Ako je Vlada RH godinama ignorirala upite Vijeća ministara BiH, po Ustavu i zakonima Republike Hrvatske ne smije ignorirati upite troje spomenutih zastupnika u Saboru RH, kojima se ovim putem najiskrenije zahvaljujemo jer su pokazali osjećaj za viši interes i što su poslušali bilo svojih birača, što je rijetkost na ovim prostorima. HRS je, s druge strane, još jednom pokazao kako se djeluje za opći interes bez obzira na to sudjelujemo li u nekoj od razina vlasti ili ne.
HRS