HRS: Pare nisu problem, para ima!

HRS
HRS

..., vladajuće strukture izjavljuju kako se „nema sredstava" za adekvatniju opremu za vatrogasce i eventualne nabavke zrakoplova za gašenje požara.
Nevjerojatna je, dakle, doza neznanja i „nemiješanja u svoj posao" resornih vladajućih struktura u FBiH koje su i ove godine u ljeto „iznenadili požari". Kako bi se i njih podučilo njihovom poslu, a javnost malo podsjetilo na ono o čemu se već više puta pisalo, prvo mali podsjetnik.

Oko 0,5% svake neto plaće ide u fond za zaštitu i spašavanje. Oko 1% BDP-a svake općine, 0,5% BDP-a županije i do 0,1% BDP-a Federacije ide u isti fond. Ta sredstva idu u namjenske fondove i njima bi trebali raspolagati oni koji su i najodgovorniji u sve tri faze zaštite i spašavanja: prevencija, operativno djelovanje i saniranje posljedica. U praksi postoje formirane uprave i najveći broj službi po općinama, ali, budući da ne postoji kvalitetna zakonska i normativna podloga za njihovo djelovanje na terenu, sustav je tako nakalemljen da se apsolutno sve vodi i diktira iz Sarajeva. U taj diktat upada i korištenje glavnice namjenskih sredstava iz fondova za zaštitu i spašavanje.

Tako je samo ove godine utrošeno milijune KM na kupovinu, primjerice, „howercrafta" (koji je, usput rečeno, pokvaren nakon probne vožnje od strane direktora), kupovinu dronova i specijalnih vozila koji nikada nisu korišteni ili su korišteni za potrebe odlaska na more djelatnika FUCZ, neupotrebljive opreme za deminiranje kojoj je istekao rok trajanja itd. Vrhunac je nabavka QUAD vozila za potrebe rekreacije šefova FUCZ. Sve nabavke urađene pregovaračkim postupkom, plaćene uvelike iznad tržišne vrijednosti.

Godine 2008. je urađena stručna Studija o definiranju opasnosti od požara i gašenje požara na otvorenim prostorima upotrebom zračnih snaga. Studija je klasificirala područja FBiH na osnovi potencijalne opasnosti od požara, i to počevši od područja vrlo visokog, visokog, srednjeg, pa do područja niskog rizika, predloživši usput i rješenja u vidu nabavke: dva tipa zrakoplova (Air tractora) za gašenje požara i nabavka eskadrile od 4 aparata, pojedinačnih vrijednosti 2,3 mln $ za AT-802F-kopnena varijanta i 3,1 mln $ za AT-802F Fire Boss-amfibijska varijanta, čija bi baza, radi blizine Neumskog kanala, Jablaničkog, Buškog i Ramskog jezera, a i zbog činjenice da se nalazi u središtu područja sa najvećim rizikom od požara, trebala biti Zračna luka Mostar. Tu je nastao problem, jer političko Sarajevo, prvo preko Alije Tihića, Nermina Nikšića, pa do ovih danas ne dopuštaju da baza bude Mostar.

U nadi kako će legitimno izabrana hrvatska vlast stvari vratiti u legalan i od narodskog interesa kolosijek, HRS je u više navrata pisao, slao dokumente upućujući na netransparentno trošenje novca poreskih obveznika, nudeći prijedloge kako to spriječiti. Bilo je donekle sluha za apele dok je na vlasti u Federaciji bila Platforma i dok je „komandant" CZ bio Jerko Lijanović. U trenutku kada su potpunu kontrolu nad namjenskim sredstvima preuzeli „stručnjaci" iz redova koalicijskih partnera iz SDA koji su, zajedno sa svojim koalicijskim „stručnjacima" iz legitimno izabrane vlasti, samo nastavili gdje je Platforma stala, nestao je i interes za galamu oko trošenja namjenskih sredstava. Vrana vrani oči ne kopa!

Ovim putem resornim ministarstvima i službama Vlade FBiH poručujemo da pročitaju Studiju iz 2008, koju je, usput, platila baš Vlada FBiH, da ne najavljuju „kako će naložiti struci da iznađe rješenja", jer rješenja već postoje. Nadležne istražne organe pozivamo da istraže nenamjensko i netransparentno trošenje novca kojeg svi uplaćujemo u Fond za zaštitu i spašavanje (o čemu je naširoko napisano i u izvješću Ureda za reviziju institucija).

Svekoliki puk i javnost pozivamo da i dogodine na izborima glasuje za iste i da ih opet poslušaju kada ti „isti" ove koji se usude upućivati na realne probleme deklariraju „djeliteljima naroda i plaćenicima". U međuvremenu, do sljedećih izbora, dok Hercegovinom gori 1700 požara, na ovom linku i ovom linku uživajte dok se ti „isti" zabavljaju vozeći QUAD vozila kupljena vašim novcem za potrebe gašenja tih požara.
HRS