HRS: Nelegalni premijer Nermin Nikšić i Visoki predstavnik Valentin Inzko moraju odgovarati za situaciju u FBiH

Hrvatska republikanska stranka, HRS, Slaven Raguž, Slaven Bevanda, Politika, Mostar, HRS, Nermin Nikšić, Valentin Inzko, HRS, priopćenje, Vlada, škola, HRS, plan, program, HRS, Sefer Halilović, Martin Raguž
Protuustavno i ilegalno postavljeni premijer Vlade FBiH se mora povući sa funkcije. Kad već to ne čini radi nesposobnosti, nakon uhićenja klana Lijanovića, to mora iz moralnih razloga, jednako kao i Valentin Inzko koji ga je doveo na tu poziciju.

Platformaška i protuustavno, od strane OHR-a imenovana vlada FBiH je najveća pošast koja je mogla pogoditi BiH, cijenu čije nesposobnosti i malverzacija će osjetiti generacije naše djece. Što radi nelegalni premijer nakon uhićenja dvojice ministara te nelegalne Vlade? Dodatno se kreditno zadužuje za 22,4 milijuna eura „za podršku proračunima", i to sa rokom otplate od 25 godina i desetgodišnji grace period! U svome mandatu nelegalna Vlada je uvećala dug FBiH za preko 1 milijardu KM!
Pozdravljamo borbu protiv kriminala i korupcije koja je rezultirala uhićenjem braće Lijanović, smatrajući da je do toga moralo doći ranije. Međutim, da spomenuta akcija uistinu bude rezultat funkcioniranja pravne države, kako nam to prezentiraju iz federalnih i državnih institucija, istražne radnje se moraju proširiti na nelegalnog premijera Nermina Nikšića, njegove pomagače, kao i one koji su ga na protuustavan način doveli u poziciju premijera.

U više navrata smo pisali, slali dokumentaciju o malverzacijama u vidu utroška proračunskih sredstava, nenamjenskom trošenju novaca iz namjenskih sredstava za zaštitu i spašavanje, te prokazivali korupciju i nepotizam kad se radi o upravljanju javnim poduzećima. O tome su govorila i izvješća Ureda za reviziju financijskih institucija FBiH. Na bilo koji segment ovih stvari, počevši od predstavnika HNS-a u zastupničkim tijelima FBiH, pa do ostalih zastupnika stranaka, nitko nije ikada reagirao, niti išta poduzeo po ovom pitanju.
Nakon uhićenja dvojice ministara, kao i istražnih radnji i sudskih procesa protiv još trojice ministara iz nelegalne vlade, iz moralnih razloga Nermin Nikšić bi morao napustiti funkciju premijera, te do imenovanja novog izvršavati samo osnovne obveze, kako bi proračunski korisnici mogli dobivati svoje plaće. Nermin Nikšić je oba slučaja nesposoban: i u slučaju da je znao za malverzacije svojih ministara,što i mi smatramo da je tako, ali i u slučaju da nije znao, budući da se sve odluke donose na sjednicama nelegalne vlade. Uz njega, iz moralno etičkih razloga isto bi trebao napraviti i Valentin Inzko koji je svojom odlukom derogirao ustavno pravni sustav BiH, te postavio ove štetočine na čelo Federacije.

Na kraju, ne možemo ne zamijetiti mlaku reakciju na sva ova događanja od strane predstavnika stranaka članica HNS-a, a koji participiraju u tijelima vlasti. Zabrinjavajući je izostanak bilo kakve jasne i konkretne reakcije na činjenicu da nametnute vlasti FBiH vode ovaj entitet, samim tim i sve nas koji imamo privilegiju života u njemu, u propast. Bilo bi shodno pozvati MUP-ove županija sa bošnjačkom većinom da krenu raditi svoj posao, u suradnji sa državnim istražnim tijelima. Ispada da samo MUP-ovi HNŽ-a, ZHŽ-a i HBŽ-a rade svoj posao, budući da filmska uhićenja političkih dužnosnika i zastupnika u vlasti se događaju isključivo u ovim županijama. Ispade da su u Sarajevu, Zenici, Tuzli i dr. svi pravi i pošteni.
Ako ništa drugo, neka široj hrvatskoj javnosti pojasne kada je „neustavna, nezakonita i nelegitimna", federalna vlada postala samo „federalnom vladom", jer se negdje u izlaganjima hrvatskih zastupnika izgubio ovaj prefiks, koji je i sastavni dio „2. Deklaracije HNS-a"? Eventualne buduće koalicije ne smiju biti važnije od djelovanja za dobrobit naroda, radi kojeg se na kraju krajeva i kandidiraju na izborima.

HRS