Hoće li se odgoditi dolazak Pape u BiH?

Papa Franjo, hodočasnici, Hercegovina, Papa Franjo, židovi, Papa Franjo, Papina kateheza, Poruka za čitavu Ameriku i apel, Poruke i poslanice, Papa Franjo, Božić, Papa Franjo I., glasnogovornik Vatikana, otac Federico Lombardi, egaliziranje istospolnih zajednica, Poruke i poslanice, Papa Franjo, Papina kateheza, Poruke i poslanice, Papa Franjo, Biskupska sinoda, brak i obitelj, Papino pismo, Papa Franjo, molitva, molitva za Ukrajinu, Katolički tjednik, Papa Franjo, Papa Franjo, Poruke i poslanice, Vatikan, vjera, Papa Franjo, homilija, liturgija, Papa Franjo, Poruke i poslanice, Spasenje, oholost srca, Papa Franjo, ispovijed, svećenik, Papina kateheza, Papa Franjo, na općoj audijenciji, kateheza o sakramentima, Papa Franjo, trg Sv Petra, Vatikan, Papa, Papa Franjo, Sveti Otac, Betlehem, Papa Franjo, prema Papinom iskustvu, žrtve gospodarskih kriza, vjera, religija, nesreća, Papa Franjo, ISIL, prijetnje, Papa, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Biskupska sinoda, sveta stolica, Papa, Papa Fra
...u BiH u kontekstu djelovanja radikalnih skupina, digao je na noge sve segmente društva, ali i izazvao potrebu pojačanja mjera sigurnosti u organizaciji velikih događaja, pa tako i predstojećeg pastoralnog pohoda pape Franje.
Iako se sigurnosni dio uglavnom veže uz organizacijske nadležnosti državnih agencija, ali i samog Vatikana, predstavnici Katoličke crkve u BiH ističu kako rade sve kako bi pohod ispunio svoju ključnu svrhu i zadaću, a to je ohrabrenje vjere, ohrabrenje mira i procesa dijaloga.

Ne postoji povezanost

Prema riječima tajnika Biskupske konferencije BiH Ive Tomaševića, crkveni odbor nije nadležan za stvari koje se vežu oko nadzora, ali im je itekako stalo do cjelokupne sigurnosti.
- Žao nam je zbog ovog što se dogodilo. Naše je učiniti sve u smislu organizacije. Ne vidim poveznicu između ovog događaja i Papinog pohoda, kazao je Tomašević koji se nada kako je ovo izoliran slučaj te najavljuje kako će Crkva neometano nastaviti moliti i raditi sve kako bi pohod bio onakav kakav je i zamišljen.
To je prigoda za izgradnju mira, zauzimanje svih segmenata društva i Crkve i svih nas, naravno svatko na svojoj razini, da izgradimo društvo gdje će svaki čovjek biti siguran, poštovan i da idemo putem mira koji je utemeljen na pravdi, naglasio je Tomašević, zaključivši kako se putem mira koji će biti na pravednim temeljima uz poštivanje jednakopravnosti može izgrađivati društvo, a svi koji na neki način sudjeluju na tom putu, moraju težiti navedenom cilju.

Koordinacija agencija

S druge strane, policijska tijela u BiH i agencije koje se bave provođenjem zakona dobile su jasne zadaće da dolazak Pape bude prioritet u smislu aktivnosti nadzora i osiguranja svih segmenata ovog pohoda, pa su u tom smislu izdane i konkretne upute s ciljem jasne koordinacije svih tijela.
Nedavno je u Papinskoj nuncijaturi u Sarajevu održan i sastanak šefa izaslanstva zaduženog za sigurnost iz Vatikana s predstavnicima Katoličke crkve u BiH te je tom prilikom istaknuto kako ne postoji prijetnja papa Franji ili Svetoj Stolici.
Šef vatikanske sigurnosne službe Domenico Gianni tada je izrazio zadovoljstvo suradnjom svih s kojima se susreo i zahvalio svojim kolegama iz sigurnosnih agencija BiH za spremnost na izmjenu informacija i otvorenost za dolazak papa Franje.
Istodobno, glavni tužitelj BiH Goran Salihović naglasio je kako će ova institucija zajedno s Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH poduzeti sve aktivnosti da bi osiguranje posjeta pape Franje BiH bilo na najvišoj razini.

Dnevni list