Hoće li 'Pretis' umjesto od 'Binasa' kupovati upaljače za granate od srpskog 'Krušika'?

Hoće li 'Pretis' umjesto od 'Binasa' kupovati upaljače za granate od srpskog 'Krušika'?

Za proizvode „Binasa“ zainteresirani su inozemni kupci iz Malezije, Izraela, Saudijske Arabije, Pakistana, Indije... Mnogi od njih dolazili su posljednjih mjeseci u Bugojno, ali suradnja nije dogovorena iako je razgovarano o potencijalnim višemilijunskim ugovorima.

"Bugojanska tvronica namjenske industrije „Binas“ grca u problemima, pogoni ne rade, a tvrtka ima ugovoren posao od 20 milijuna KM koji se zbog obustave rada ne može realizirati. O tome svjedoči i dokumentacija koja je u posjedu Fokusa, a iz koje je vidljivo da je za realizaciju ugovora vogošćanskog „Pretisa“ sa Saudijskom Arabijom za isporuku 150.000 granata „Binas“ trebao proizvesti upaljače za te granate u vrijednosti oko 20 milijuna KM. Ugovor je sklopljen početkom prošle godine, a njegova realizacija trebala je biti okončana na kraju 2022. godine", piše Fokus.

No, nakon što je „Binas“ proizveo isporuku za prvi lot ugovora od 10.000 upaljača, zbog obustave proizvodnje daljnja isporuka je stala. Ovo je samo jedan od primjera i dokaza da bi ova tvrtka mogla raditi, da posla ima, ali da je očigledno nečiji cilj da se stvaraju daljnji gubici koji se već mjere desetinama milijuna maraka i koji, kako vrijeme odmiče, postaju sve veći i bit će ih sve teže dostići.

Budući da je “Binas” trebao “Pretisu” isporučiti još 140.000 upaljača, ukoliko proizvodnja u bugojanskoj tvrtki ne bude pokrenuta, od toga će profitirati tvrtka „Krušik“ iz Kragujevca u Srbiji, jer će, ukoliko „Pretis“ bude htio ispoštovati ugovor sa Saudijskom Arabijom, morati upaljače uvesti iz Srbije.

Prema tvrdnjama sugovornika, „Pretis“ je i ranije kupovao upaljače iz Srbije i to kad je bio u mogućnosti platiti tu isporuku odmah. Kada u „Pretisu“ nemaju novca za kupovinu u gotovini, sugovornici tvrde, onda su na odgodu plaćanja i po godinu-dvije upaljače uzimali iz „Binasa“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je na neki način „Binas“ faktički kreditirao „Pretis“, a Vlada FBiH kao većinski vlasnik obje ove tvrtke, prema jednoj je bila prava majka, a prema drugoj maćeha.

Jer, da nije tako, onda bi se prema obje ove tvrtke koje su podjednako značajne Vlada FBiH odnosila prije svega kao dobar domaćin i vlasnik i kroz adekvatan nadzor i upravljanje brinula bi prvenstveno o javnom interesu i dobrobiti koje dobro poslovanje ovih tvrtki nosi sa sobom.

Nedavno je u Vladi FBiH, kao većinskom vlasniku „Binasa“, trebao biti potpisan ugovor vrijedan nekoliko milijuna maraka za kupovinu „Binasovih“ proizvoda s kupcem iz Slovačke i Vlada FBiH trebala je dati određene garancije „Binasu“, ali do potpisivanja ugovora nije došlo.

Izvori kažu da je sve izvjesniji scenarij da se ova nekada respektabilna tvrtka dovede u potpunosti do „prosjačkog štapa“ i da poput „Vitezita“, Fabrike duhana Sarajevo ili drugih giganata koji su zapošljavali na tisuće radnika „skonča“ u privatnim rukama za male pare.

Vlada FBiH i ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić znaju da se na proizvodnju u „Binasu“ oslanjaju i neke druge kompanije namjenske industrije u FBiH, jer je „Binas“ jedini proizvođač upaljača za granate čije su usluge koristile druge tvrtke za kompletiranje svog izvoznog proizvodnog asortimana.

Premda su iz „Pretisa“ odgovorili na Fokusov upit, u njemu nije sadržan odgovor niti na jedno pitanje, a u vogošćanskoj tvrtki to pravdaju obavezom čuvanja tajnosti podataka.

"Svi podaci u vezi s proizvodnim ugovorima, načinom i količinom isporuke definirani su kao tajni podaci, u skladu sa Zakonom o prozvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme u FBiH. Sve u vezi s proizvodnim ugovorima društva kontrolira većinski vlasnik, te jedino on može određene podatke staviti u promet. Navedeno ističemo zbog toga što, kao društvu koje se bavi proizvodnjom i prometom oružja i municije, čiji su rad i proizvodnja regulirani zakonskim i internim akima, nismo u mogućnosti odgovoriti na Vaš upit i dostaviti informacije u vezi s radom društva, jer bismo time počinili prekršaj odnosno učinili dostupnim tajne podatke neovlaštenim osobama, u skladu s članom 19. Zakona o prozvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme u FBiH", naveli su, između ostalog, iz „Pretisa“.

Ministar Džindić nije odgovorio na pitanja

Izvor iz Vlade FBiH kaže da u resornom ministarstvu znaju da je Manđuka zatekao loše stanje u tvrtki, ali isto tako zatekao je vrijedan ugovor s Egiptom, koji još nije realiziran.

"U međuvremenu „Pretis“ je „Binasu“ isplatio dug od 3,5 milijuna KM, a Manđuka je dio tog novca potrošio za plaće radnika, a dio za materijal potreban za proizvodnju kako bi ugovor s Egiptom bio realiziran. Nešto materijala je stiglo, većina nije, tako da i dan danas roba za Egipat nije otišla. Manđuka je u „Binasu“ oko sedam mjeseci i tvrtka je za to vrijeme već tri milijuna maraka u minusu. Do kraja godine, ako ovako ostane, taj iznos će biti uduplan. Da Vlada FBiH želi, ovaj problem bi riješila što prije", kaže izvor.

Bakir Morić, predsjednik Sindikalne podružnice „Binas“, za Fokus kaže da ne može komentirati ništa u vezi s ugovorenim poslovima „Binasa“, no kaže da radnici dolaze na posao, ali nemaju štao raditi.

"Ni mi ne znamo zbog čega ne radimo. Mi dolazimo na posao, ali nemamo što raditi, tako da nije do nas. I dalje ostajemo pri tvrdnjama da menadžment koji imenuje Vlada FBiH treba preuzeti odgovornost i konačno početi raditi svoj posao. Mi nismo nikakva prepreka, mi dolazimo na posao, ali nema nam tko reći šta da radimo", kaže Morić, dodavši da su radnici rekli šta su imali i direktoru Manđuki i ministru Džindiću.

Stoga, sve su opravdanije sumnje da je cilj da se ova tvrtka obezvrijedi kako bi je kupio netko od privatnika iz oblasti namjenske industrije čime bi ostvario korist dobivanjem dozvole za proizvodnju eksploziva koju ima „Binas“.