Hoće li Ceca Ražnatović pobjeći u BiH?

Ona je u Beogradu osumnjičena da je ukrala nekoliko milijuna eura i dolara na transferima nogometaša Nogometnog kluba Obilić i optužnica je već spremljena. Po zakonskim propisima, zaprijećena kazna za malverzacije i prevare koje je počinila kreće se od tri do 12 godina robije.

Prema jučerašnjim informacijama, ona je već preko nekih veza zatražila politički azil u Australiji, ali joj je prošle sedmice iz Sidneja poručeno da se tome ne nada zbog tamošnjih zakona. Inače, u toj zemlji ona ima ugovoreni turneju idućeg tjedna.

Odmah nakon toga, ona je dala nalog svojim ljudima, ali i pojedinim visokopozicionirama političarima iz Srbije, da joj srede „preseljenje u BiH i sve papire koji za to trebaju". Ceca Ražnatović smatra da iza svih optužbi na njen račun stoji aktuelna vlast Srbije.

Veze u Banjaluci

Ona je svjesna da svakog trenutka u Beogradu može biti uhićena i zato je prije nekoliko dana, kada je priopćeno da je optužnica protiv nje kompletirana, napustila državu. Politički azil u Australiji je tražila kako bi se koliko - toliko osigurala jer u toj zemlji ekstradicioni postupak traje najmanje godinu dana, a ona računa da bi za to vrijeme dokazala da iza optužnice protiv njega stoje političke vlasti Srbije.

Uz to računa da bi se uskoro u Srbiji mogli dogoditi i vanredni izbori s obzirom na političku situaciju u zemlji, a ne treba zaboraviti da je njen najveći prijatelj među političarima Vojislav Koštunica - kažu beogradski izvori.

S obzirom da joj je poručeno da ne očekuje puno od australijskih vlasti, Ražnatovićeva i njen tim okrenuli su se Banjaluci, računajući na njeno prijateljstvo s Miloradom Dodikom, predsjednikom republike Srpske. Ne treba zaboraviti da je ona u posljednje vrijeme nekoliko puta dolazila u Banjaluku i pjevala u RS na Dodikov osobni poziv. Naravno, sve to on je plaćao iz budžeta RS i zbog toga su nekoliko puta izbijale i afere, ali ih je Dodik efektno i brzo neutralizirao.

Svetlana Ražnatović, po slovu zakona, ne može dobiti državljanstvo BiH, međutim, uz pomoć svojih banjalučkih i srbijanskih prijatelja i veza može izdejstvovati radne i dozvole boravka u BiH čime bi se zaštitila od srbijanskog pravosuđa i optužnice koja će, kako se najavljuje iz Beograda, biti podignuta do kraja godine.

san