HNŽ: Policija, prosvjetari, državni službenici stupaju u štrajk, ako bude smanjenja plaća

HNŽ: Policija, prosvjetari, državni službenici stupaju u štrajk, ako bude smanjenja plaća

...za mjesec travanj za 7 posto ili će u protivnom održati štrajk upozorenja i prosvjed ispred zgrade županijske Vlade 30. svibnja. Predstavnici Sindikata osnovnih škola HNŽ-a, Sindikata srednjih škola HNŽ-a, Sindikata policije i Sindikata državnih službenika i namještenika HNŽ-a održali su danas konferenciju za novinare u Mostaru na kojoj su se složili kako neće dopustiti smanjenje plaće ni za jedan pfening već da će se protiv smanjenja boriti svim dozvoljenim sredstvima.

Predsjednik Unije neovisnih sindikata (UNS) Josip Milić izjavio je kako gore Vlade do sada nije bilo, te da mu nije jasno zašto se Vlada sada odlučila na smanjenja kad je u ožujku ove godine prikupila 14 milijuna maraka za razliku od ožujka prošle godine kada je prikupljeno 3 milijuna manje odnosno 11 milijuna maraka.

Milić je naveo i to kako je neistina da prosvjetnih djelatnika ima viška ističući pri tom da viška ima u raznim ministarstvima.

Predsjednik Sindikata službenika i namještenika HNŽ-a Jakiša Staničić kazao je kako je nužno donijeti zakon o plaćama. Ispred Sindikata policije Miron Torlo kazao je kako su policajci u ovoj županiji svedeni na najnižu socijalnu kategoriju, te je istaknuo problem kako već 9 godina policijski službenici nisu činovani.

Tijekom konferencije za novinare istaknuto je kako bi se sastanak između predstavnika Vlade HNŽ-a i proračunskih korisnika trebao održati sutra, 24. travnja u 10:30 sati. Inače, Vlada HNŽ-a je 20. travnja donijela odluku o smanjenju plaća proračunskim korisnicima za 7 posto. Iz Vlade su tada istaknuli kako se nadaju da će situacija s punjenjem proračuna biti bolja u svibnju kako bi se plaće za taj mjesec ponovno mogle isplatiti u punom iznosu.

Fena