HNS: Suđeno je Herceg Bosni i Republici Hrvatskoj

Optužena je Hrvatska Republika Herceg Bosna i Republika Hrvatska da su sa svojim državnim vodstvima na čelu s dr. Franjom Tuđmanom uspostavili udruženi zločinački pothvat s ciljem istrebljenja Muslimana na prostorima Herceg Bosne i stvaranja Velike Hrvatske.

Pododjel za iseljeništvo Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine izražava ogorčenje ovakvom nepravomoćnom presudom. Osuda koja predstavlja potpuno prepisanu optužnicu bez ikakvog uvažavanja dokaza obrane još je strašnija kada se promatra u kontekstu ostalih presuda ovog suda, pogotovo onih u slučajevima srpskih i muslimanskih zločinaca.

Radi se o političkoj presudi cijelom hrvatskom Narodu u Bosni i Hercegovini koji je tijekom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu te muslimanske agresije na hrvatske prostore u BiH legitimnim pravom na samoobranu izborio slobodu stvorivši HR Herceg Bosnu koja danas zajedno sa Republikom Bosnom i Hercegovinom tvori Federaciju Bosne i Hercegovine.

Danas, sedamnaest godina nakon prestanka rata, teritorij koji je bio pod kontrolom hrvatskih vojnih snaga jedini je multietnički prostor u BiH, dok su dijelovi zemlje koji su bili pod kontrolom muslimanske Armije BiH i vojske Republike Srpske etnički skoro potpuno čisti.

Presuda je nepravedna, sramotna i prvorazredni pravosudni skandal. Teza te da je postojao zajednički zločinački pothvat zbog kojeg su između ostalog optuženi generali i političko vodstvo Herceg Bosne i Hrvatske je izmišljotina koja će ako se potvrdi imati teške i nesagledive posljedice za budućnost hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, Republiku Hrvatsku a i samu Bosnu i Hercegovinu.

Unatoč osuđujućoj prvostupanjskoj presudi, naši heroji za nas nisu zločinci.

Ostaje nam samo nadati se da će žalbeno vijeće ispraviti nepravdu koja je nanesena vojnom i političkom vodstvu HR Herceg Bosne i Republike Hrvatske ali i svim ostalim braniteljima HVO-a i svim građanima Herceg Bosne i Republike Hrvatske.