HNS pozvao hrvatske stranke na skup u subotu u Mostaru

...koji su izabrani u institucije od općina do države da sudjeluju na zasjedanju HNS-a koji se održava u subotu u Mostaru.

Zasjedanje HNS-a najavljeno je za subotu u Mostaru, a očekuje se nazočnost oko 1.000 izabranih predstavnika u vlasti iz osam hrvatskih stranaka u BiH. Na tom skupu sudionici bi trebali prihvatiti rezoluciju u kojoj će se iznijeti stajališta o ustavnim promjenama u BiH. O tim promjenama razgovore vodi šest vladajućih političkih stranaka u toj zemlji, na kojima inzistira Europska unija kako bi ova zemlja mogla podnijeti prijavu za otvaranje pregovora.

Na današnjoj sjednici čelništvo HNS-a je istaknulo da sudjelovati na saborskom zasjedanju u Mostaru mogu izabrani dužnosnici koji prihvate prijašnju rezoluciju iz 2011. godine u kojoj se osuđuje grubo gaženje izborne volje hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini iskazane na posljednjim općim izborima iz listopada 2010. godine, na kojima je drugi put zaredom većinskim bošnjačkim glasovima onemogućen izbor legitimnog hrvatskog člana u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, te je uspostavljena vlast u entitetu Federaciji BiH bez hrvatskih stranaka koje su osvojile najveći broj hrvatskih glasova.

Za člana BiH Predsjedništva izabran je Željko Komšić iz SDP-a BiH dok u entitetskoj vladi Federacije BiH sudjeluju ministri iz reda HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak. Pokušajima da se uspostavi nova vlast između SDP-a BiH i dva HDZ-a u Federaciji BiH snažno se protivi Stranka demokratske akcije i HSP BiH te Narodna stranka Radom za boljitak.

hina