HNS: Kriza je posljedica rada nelegalne vlasti

HNS: Kriza je posljedica rada nelegalne vlasti
Razmatrajući aktualnu situaciju u BiH nakon prosvjeda koji su poprimili rušilačke elemente, Glavno vijeće HNS smatra kako je opravdana socijalna i gospodarska dimenzija stanja u BiH instrumentalizirana na način da je došlo do rušenja institucija BiH na državnoj i županijskoj razini što ima obilježja državnog udara.

Ustroj države

- Ovakvo krizno stanje u BiH u prvom redu je posljedica nepravednog i nekoherentnog ustroja države, a eskalacija je nastala kao rezultat uspostave neustavne, nelegalne, nelegitimne i nesposobne vlasti. Pozdravljamo novi pristup EU prema rješenju krize u BiH. Podržavamo stavove iz rezolucije Europskog parlamenta, te pozivamo EU da s predstavnicima BiH izradi i primjeni prilagođen pristup za podnošenje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji - navodi se u priopćenju koje je upućeno nakon sjednice.

Glavno vijeće HNS traži od legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u institucijama vlasti da se aktivno uključe u iznalaženje rješenja djelujući od Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine BiH do županija. Glavno vijeće HNS traži sazivanje proširene zajedničke sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, Glavnog vijeća, predsjednika vlada i ministara na županijskim razinama radi razmatranja sigurnosnih pitanja i daljnjeg međužupanijskog povezivanja.

Razvoj HNS-a

- Razmotreni su modaliteti daljnje institucionalizacije HNS kao krovne političke i predstavničke institucije Hrvata u BiH. Glavno vijeće HNS je donijelo odluku o utemeljenju Odjela za II. svjetski i Domovinski rat - navodi se na kraju priopćenja.

Inače, nakon terorističkih napada huligana na institucije i pokušaja da se kriza s područja županija u Bosni prenese i u Hercegovinu, očekivalo se kako će tijela Hrvatskog narodnog sabora uputiti jasne poruke legitimnih hrvatskih predstavnika. I u tome svjetlu može se promatrati jučerašnja sjednica u Glavnog vijeća HNS-a u Mostaru.

Večernji List