HNS će od SDP-a tražiti da Helez vrati reviziju u zakonske okvire

... Mostaru, pozvali na žurno zaustavljanje procesa revizije branitelja, tvrdeći da se provodi na štetu Hrvata u ovoj zemlji.Pregovori sa SDP-om

"Tražimo da predsjednik Predsjedništva HNS-a (Dragan Čović) i Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a (Božo Ljubić) žurno na sastanku s predstavnicima bošnjačkih stranaka, koji će činiti novu parlamentarnu većinu u Parlamentu FBiH, dogovore i traže žurno zaustavljanje nezakonitog procesa revizije i vraćanje procesa u zakonom definirane okvire", ističe se u zaključcima dostavljenim nakon zajedničkog sastanka čelništva HNS-a s predstavnicima stradalničkih udruga Hrvata u BiH.

Doznaje se kako je sjednica, na kojoj je nazočilo 50-ak ljudi, bila na trenutke dramatična i burna u kojoj su predstavnici braniteljskih i stradalničkih organizacija upozoravali na drastično kršenje njihovih prava. Pojasnili su da je potrebno promijeniti revizijske timove koje je nametnuo ministar branitelja Zukan Helez kao i predstavnike u Institutu za reviziju što nije provođeno u skladu s važećim zakonom.

Pri tome se traži žurno stavljanje izvan snage svih Uredbi koje su nezakonito donesene na Vladi FBiH, a koje privremeno preuzimaju dužnost prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane iz oblasti vojnih evidencija.

Mogući prosvjedi

"Osnova za ovaj zaključak je ultimativno traženje zaustavljanja revizije od Koordinacije udruga HVIDR-a HVO HR HB i Odbora za branitelje HNS-a, jer će organizirati prosvjede pred Vladom FBiH , zbog nezakonitog i nelegalnog i tendencioznog nastojanja federalnog ministra Heleza da pripadnike HVO-a izvede iz prava.

Također će organizirati i prosvjede pred Uredom OHR-a, s obzirom da smatramo kako su pripadnicima HVO-a uskraćena prava", pojašnjava se u zaključcima. Jedan od zahtjeva je inzistiranje na tematskoj sjednici Parlamenta FBiH na kojoj bi se održala rasprava o reviziji, kao i da zastupnici ovih stranaka ne dopuste raspravu o nacrtu zakona o braniteljima koji je u pripremi.

U priopćenju dostavljenom iz HNS-a ističe se da će hrvatske stradalničke udruge, zajedno s odjelom HNS-a za branitelje, održati prosvjede ispred zgrade Vlade Federacije BiH i Ureda visokog međunarodnog predstavnika u slučaju da se ne dođe do zaustavljanja postupka revizije. Dane su i preporuke županijskim vlastima da podnesu kaznene prijave protiv prekršitelja zakona o reviziji branitelja.

Izvor: Vecernji.ba