HNS BIH – Provesti odluku ustavnoga suda o Mostaru

Predsjedništvo HNS BiH smatra da samo temeljita ustavna reforma, koja bi osigurala potpunu institucionalnu i stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda kao i svih građana u BiH, može riješiti ukupnu složenost stanja u BiH te osigurati stabilnu europsku budućnost zemlje. Ova načela su temelj za djelovanje legalnih i legitimnih izabranih predstavnika hrvatskog naroda u BiH na svim razinama vlasti u BiH ali i u djelovanju prema ključnim međunarodnim institucijama i organizacijama.

Kada je u pitanju provedba presude Europskog suda u Strasbourgu u slučaju "Sejdić - Finci", Predsjedništvo HNS BiH smatra kako je nužno istovremeno otkloniti diskriminacijske odredbe sadržane u Aneksu IV. ( Ustav BiH), te osigurati legitiman izbor predstavnika sva tri konstitutivna naroda kada je u pitanju izbor za domove naroda i Predsjedništvo BiH.

Predsjedništvo HNS BiH smatra kako je vrhunski prioritet u izmjenama Izbornog zakona BiH provedba odluke Ustavnog suda BiH u kojemu se Parlamentarna skupština BiH obvezuje promijeniti odluke Izbornog zakona BiH koji se tiču provedbe izbora u Gradu Mostaru na način da se vijećnici u Gradskom vijeću Mostara biraju u gradskoj izbornoj jedinici koja bi obuhvaćala cijelo područje Grada Mostara. Predsjedništvo HNS BiH smatra da Grad Mostar ne smije više biti "specijalan slučaj", nego je krajnje vrijeme da se otklone diskriminacijske odredbe uz puno poštivanje višenacionalnog karaktera Grada Mostara, priopćeno je iz Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS) BiH.

Na 8. sjednici Predsjedništva HNS BiH otvoreni su razgovori o koordiniranom i koherentnom pristupu kada je riječ o predstojećim lokalnim izborima u BiH, sa ciljem da se kroz izborni proces ostvari politika HNS BiH na najbolji način.

Predsjedništvo HNS BiH ponovno je osudilo proces revizije koji neustavno i diskriminirajuće vodi Zukan Helez.