HNS BiH bivšim visokim predstavnicima: Lobirate za velikobošnjački projekt

HNS BiH bivšim visokim predstavnicima: Lobirate za velikobošnjački projekt

Optuživati Hrvatsku za miješanje u unutarnje stvari BiH zato što su službeni Zagreb, ali i mnogi drugi politički subjekti u Hrvatskoj, ocijenili izbor Željka Komšida kao nelegitiman, krajnje je neprihvatljivo. Imali su sva trojica njih mandat i priliku pomodi da u Bosni i Hercegovini odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma budu pravilno implementirane. Naprotiv, neki od njih su nametali odluke i zakone za koje je Ustavni sud BiH našao da nisu u skladu s Ustavom BiH i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima, kao što je bio slučaj s nametnutim Statutom za grad Mostar od strane Paddy Ashdowna.
Njihovo polemiziranje oko tumačenja dijelova odluke Ustavnog suda u predmetu 'Ljubid' je narativom i kvazi argumentacijom istovjetno s izjavama pojedinaca i grupa iz sfere sarajevskog velikobošnjačkog političkog programa.

Hrvatski narodni Sabor još jednom naglašava kako Željko Komšić nije legitimni hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, te njegov izbor predstavlja grubo kršenje Daytonskog sporazuma naročito imajudi u vidu njegovo negiranje konstitutivnosti kao temeljnog ustavnog načela na kojem je ustrojena Bosna i Hercegovina.
Njegov izbor je ne samo čin grubog kršenja hrvatskih ustavnih i konstitutivnih prava, nego i rušenje temelja Bosne i Hercegovine.

Optuživanje Hrvatske od strane trojice bivših visokih predstavnika smatramo neprimjerenom lobističkom akcijom kojom se pokušava umanjiti stvarna snaga i uloga koju Hrvatska ima kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ustav Republike Hrvatske i Daytonski sporazum obvezuju vlasti u Republici Hrvatskoj na odgovornost i zaštitu pozicije hrvatskog naroda u BiH.