HKD napredak Busovača Najava smotra folklora

folklor
folklor
Naime, u subotu, 22.9.2018. godine, s početkom u 19 sati, HKD „Napredak" podružnica Busovača organizira VI. međunarodnu smotru folklora pod nazivom „Srce Središnje Bosne" te slobodno možemo reći kako je ova manifestacija postala svojevrsna rujanska tradicija u Busovači.

Iskustva s proteklih pet MSF „Srce Središnje Bosne" obećavaju fantastičnu atmosferu, bogat kulturno-zabavni program te prekrasnu subotnju večer. Budući da je Sportska dvorana SŠ „Busovača" svake prethodne godine bila dupke puna ne sumnjamo da će tako biti i ove godine. Gledatelji će imati prigodu uživati u raznovrsnom programu koji oslikava bogatstvo tradicijske kulture kako BiH tko i ostalih zemalja koje se predstavljaju na Smotri.

Program počinje u 18.00 sati svečanim mimohodom folklornih skupina u kroz grad do sportske dvorane SŠ „Busovača" gdje će službeni program Smotre početi u 19 sati.

Na smotri će sudjelovati:

KUD „Krenica", Gala (Republika Hrvaska)

MVS „Sinovi Atara", Zagreb (Republika Hrvatska)
HKUD „Sveti Ante" Dretelj (Čapljina)
HKD „Napredak",Vitez
HKUD „Gromiljak", Kiseljak
HKD „Napredak", podružnica Busovača
folklorni sastav
izvorne pjevačke skupine HKD „Napredak" Busovača

HKD Napredak podružnica Busovača je obnovljeno u travnju 1991. godine. Broji oko 200 članova. U sastavu Društva djeluju folklorni sastav, tamburaška skupina, izvorna pjevačka skupina, kazališna skupina i mažoretkinje. Napredak je u gradu Busovači glavni nositelj kulturnih događanja. Nakon dugogodišnjeg rada, Društvo se odlučilo i na organiziranje ove smotre folklora kako bi i na taj način upotpunilo i obogatilo kulturni život Busovače, ali i Središnje Bosne. Društvo ove godine prošle godine proslavilo 110 godina od osnutka HKD „Napredak" u Busovači.

Folklorni sastav je osnovan 1996. godine. U proteklih sedam godina sastav broji preko 150 članova koji su podijeljeni u četiri dobne skupine (mali folkloraši, srednji folkloraši, izvedbeni sastav te veteranski sastav). Bilo koja kulturna manifestacija je nezamisliva bez sudjelovanja folklornog sastava naše podružnice, a zadnjih godina, jednom godišnje (pred kraj godine), priređuje godišnji koncert pred mnogobrojnom publikom i tada sastav prezentira svoj godišnji rad. Repertoar sastava čine:

1. Busovačke igre i pjesme

2. Hrvatske igre iz Kreševa
3. Hrvatske igre iz Kraljeve Sutjeske
4. Varoške igre Hrvata Središnje Bosne
5. Plesovi Hrvata Bosanske Posavine
6. Igre Sarajevskog polja
7. Gradske igre Sarajeva
8. Bunjevačke igre
9. Baranjske pjesme i plesovi
10. Šaljive igre iz Banata
11. Igre iz Makedonije

Kontakt osoba:

Predsjednik organizacijskog odbora MSF „Srce Središnje Bosne":

Ivan Križanović: [email protected]