Hitne u BiH pune zbog prekomjerne hrane nakon blagdana

Novogodišnji dani na području SŽ-a protekli su relativno mirno, a stanovništvo je tražilo stručnu pomoć osoblja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć uglavnom zbog trbušnih tegoba izazvanih prekomjernim unosom hrane, zbog prekomjerne upotrebe alkohola, ali i ugriza pasa lutalica. Liječnica u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć SŽ-a Ružica Mitić kazala je Feni da su u dane blagdana registrirani i padovi na ledu te je zabilježeno sedam prijeloma (potkoljenice i podlaktice šake), kao i sedam slučajeva ugriza pasa lutalica.

- U prethodnim danima javljali su se pacijenti i s trbušnim tegobama izazvanim prekomjernom konzumiranjem hrane, ali i zbog problema s bubrezima, urinarne infekcije, kao i slučajeva hipertenzije (visok krvni tlak), aritmije, stezanje u prsima, te upale grla, uha i povišene tjelesne temperature, bolesti koštano-mišićnog sustava... - kazala je.

Ona je dežurala i u novogodišnjoj noći te podsjeća da je tada bilo relativno mirno, a ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć SŽ najviše su zbrinjavale osobe koje su zadobile ozlijede u alkoholiziranom stanju. Uglavnom su to mlađe osobe koje nisu navikle na alkohol, a konzumirale su ga naglo u većim količinama, uz nedovoljni unos hrane. Zabilježeno je i šest ozljeda od petardi u vidu opeklina i ozljeda prstiju šake, te jedna ozljeda oka.

- Bilo je relativno mirno s obzirom na to da je bila u pitanju novogodišnja noć. Pacijenti su se obraćali i zbog uobičajene patologije (krvni tlak, kronične opstruktivne plućne bolesti....) - kazala je dr. Mitić. Inače, tijekom novogodišnje noći medicinari sarajevske hitne pomoći su imali 67 kućnih intervencija. Takav broj intervencija je uobičajen, naglašavaju iz hitne pomoći.

FENA