Hercegovina osiguranje: Tužbe će na Sudu čekati nekoliko godina

Hercegovina osiguranje

Iz mostarskog Općinskog suda kažu da se ne radi samo o parničnim sporovima nego i8 gospodarstvenim, te da se po pregledu registra može vidjeti da je ovo poduzeće na području cijele države u velikim problemima, jer ga građani iz svih krajeva BiH tuže.

Rad s 32 suca

Iako je trenutačno najveći problem Hercegovina osiguranje neisplaćena polica osiguranja za više od 1500 radnika nekoliko bh. poduzeća, ovaj spor uskoro neće biti riješen. Nakon što su pokušali na sve načine riješiti problem s privremenom upravom osiguranja, radnici su odlučili ići na Sud, no ni Sud im očito neće uskoro moći pomoći, kazao je za Dnevni list predsjednik Općinskog suda Mostar Marin zadarić.

Iako nije pregledao dokumentaciju, Zadarić sa sigurnošću tvrdi da se ovi predmeti pred sucima ne mogu naći u idućih tri do četiri godine jer je mostarski Sud preopterećen raznim parnicama. Naglašava da s njim u Sudu radi još 31 sudac, a da situacija traži najmanje 58 sudaca.

''S ovim brojem sudaca koje imamo tužbe neće sigurno stići na red za nekoliko godina'', poručuje Zadarić, dodajući da će biti još gore ako Vlada ne osigura sredstva za rad i plaće dodatnog osoblja. Novca i prostora za nove zaposlenike nemaju, a svakim danom im pristižu deseci novih slučajeva.

''U zadnjih godinu dana smo situaciju nekako popravili jer se sada predmeti rade po redu i ne smiju se preskakati. Samo radimo preko reda žurne predmete koji su tako označeni prema zakonu. Mi jednostavno s 32 rovokopača ne možemo raditi ono što bi radili s 50, kaže Zadarić i dodaje da i njegova tužba, kada bi je predao, ne bi mogla stići na red za nekoliko godina iako je on predsjednik Suda.

Stečaj sve izvjesni

Ono od čega strahuju radnici koji čekaju isplatu polica osiguranja, ali i oni koji su osigurani po drugim osnovama kod Hercegovina osiguranja jest stečaj poduzeća, koji je svakim danom sve izvjesniji. Ako poduzeće ode pod stečaj i ako se počne prodavati imovina, nitko neće biti zadovoljan, kažu radnici Aluminija i Elektroprivrede jer Hercegovina osiguranje nema dovoljno svoje imovine da bi podmirilo sva potraživanja.

Agencija za nadzor nad osiguranjima FBiH, koja je uvela privremenu upravu u ovo poduzeće, još uvijek nema rješenje za nastalu situaciju, a sve opcije za namirivanje potraživanja su uključene, pa i stečaj.

Najtužnije je ipak to što je jedna od uspješnih osiguravajućih kuća u državi, koja zapošljava tisuće radnika, u samo nekoliko poteza dovedena na rub ponora, a da nadležna istražna tijela, od kojih je prva SIPA, ne rade ništa da bi pronašla i kaznila krivca, piše Dnevni list.