Hercegovci tražili Posavinu od RS

Jelavić je svojedobno tražio entitet i Posavinu za Dayton 2 koji će nakon toliko godina i Jelavićevog uklanjanja i uslijediti. Ovo nam dodatno osvijetljava naglu „sječu,kriminalizaciju i politički nestanak“ A. Jelavića a što se evo ovih dana događa i Čoviću s novom krivičnom prijavom. Iako će netko kazati da su gosti u emisiji bili „sporedni igrači“ ipak su oni bliski samom političkom vrhu.Uz to od takvih se ljudi dozna ponekad i nešto više jer oni nisu uvijek oprezni u svojim izjavama kao političari iz same vrhuške.

Sjetimo se u RH samo sporednih igrača tipa Mate Granića koji je naknadno pričao ono što smo naslućivali ali što oni iz vrha nikada nisu izjavili.

Naime u studiju RTRS je gostovao iz Beograda gosp.Jovanović, Miroslav Tuđman iz Zagreba i Mladen Ivanić a na vezi je u sarajevskom studiju bio Bakir Izetbegović.

Mladen Ivanić je javno večeras izjavio da je Jelavić, svojevremeno kada je vidio kud plovi Dayton, u Banjaluci tražio reorganizaciju u neslužbenim krugovima zalagajući se da Hrvati dobiju entitet u koji bi se priključio Šamac,Derventa i Brod te dio Šipova.

Mladen Ivanić je izjavio da RS nikad nije imao ništa protiv da i Hrvati imaju entitet ali je glavno pitanje „na čiji račun“.

Srbi dalje izjavljuje nisu baš spremni ustupiti dio „svog entiteta“ jer su platili visoku cijenu međunarodne izolacije i pritisaka te da su sve to hrabro podnijeli dok su Hrvati vezivali zastave s Bošnjacima i nadali se da neće proći ovako kako jesu. Na primjeru Hrvata Srbi su uvidjeli kako bi i sa njima bilo.

Dalje ističe kako su Hrvati „stidljivi“ po svojim zahtjevima za entitetom što je uistinu točno.

Bakir Izetbegović je doslovno izjavio da treći entitet nedolazi u obzir te da je su dosta ova dva te da bi on Hrvatima dao „garant“ da će biti svuda zastupljeni shodno reciprocitetu i nacionalnoj zastupljenosti.

Drsko je ovo od Izetbegovića jer nisu Hrvati njegova svojina da on nekome daje svoj čaršijski garant te zaboravlja da bez Hrvata BiH nebi niti bilo (naoružavanje,zbrinute izbjeglice itd.) a pitanje je ako „iscure“ dali će je i biti.

Kakav garant imamo u ovom Daytonu vidi se preko „Komšića“ i ostalih.

Na upit voditeljice zbog čega nije došao u studio u Banjaluci te kako nisu valjda Zagreb i Beograd bliži od Sarajeva Banjaluci (misleći pritom na goste Tuđmana i Jovanovića), Izetbegović se izvukao Stassbourskim obvezama pa je eto kasno stigao u Sarajevo-neiskreno nema šta.

Znam da će ovo Ivanićevo priznanje parati uši zagovornicima prodaja iz raznoraznih razloga ali kristalno je jasno da je istina što je Ivanić izjavio. Hrvati su stidljivi (a političare im kriminaliziraju) u zahtjevu za treći entitet, Srbi nemaju ništa protiv trećeg entiteta ali ne na njihov račun (kao da je najveći dio Posavine ikada bio njihov) jer su se krvavo izborili i izdržali sve izolacije, a Bošnjaci bi cijelu BiH kao državu i nipošto treći entitet jer ovim nazovi federalnim već "vladaju".

Emanuel Jurić/posavski-obzor.info