Hercegovac kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH

Hercegovac kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je na sjednici u Sarajevu utvrdio listu kandidata za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojoj su: Salem ef. Dedović, Husein ef. Kavazović i Muamer ef. Zukorlić.

Kandidaturu je povukao Husejin ef. Smajić, koji je kako je izjavio novinarima predsjednik Sabora Safet Softić odustao zbog kvaliteta ostalih kandidata.

Kandidati su prezentirali svoje programe rada za mandatni period reisu-l-uleme (2019.-2026.). godine

Predsjednik Komisije Safet Softić rekao je kako će izborno tijelo koje će birati reisu-l-ulemu zasjedati 12. listopada u Sarajevu, kad će biti izabran i novi reis.

Aktuelni reisu–l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, govoreći šta je urađeno u zadnjih sedam godina u vrijeme njegovog mandata, istaknuo je kako je Islamska zajednica u BiH napravila nekoliko značajnih reformi, tako je između ostalog izmijenjen Ustav IZ u BiH.

Kavazović je istaknuo kako će se nastaviti raditi na programu kontinuiteta Islamske zajednice u BiH, također će se između ostalog voditi računa o potrebama džemata, kao i potrebi da se otvaraju obrazovne ustanove van BiH.

Muamer ef. Zukorlić istako je, između ostalog, da je i sama kanidatura za reisu-l-ulemu velika čast za njega.

-Svoj program sam nazvao Programom kontinuiteta i noviteta. Mnoga dostignuća bih podržao i nastavio, ali postoje stvari koje treba popraviti i unaprijediti – rekao je Zukorlić.

On je, između ostalog, naveo potrebu osnaživanja žena i mladih.

Salem ef. Dedović, muftija mostarski, istaknuo je kako je izbor za reisu-l -ulema važan proces.

Dedović se osvrnuo na ono što je urađeno u muftijstvu mostarskom istaknuvši da je u Mostaru urađeno najviše po pitanju povrata vakufske imovine i njenog stavljanja u funkciju. Također je govorio i o osnivanju vrtića i domova za iznemogle osobe u Mostaru.