Herceg-Bosna sinove je dala, a danas joj nema ni riječi hvala!

Herceg-Bosna sinove je dala, a danas joj nema ni riječi hvala!

Herceg Bosna je osnovana da bi zaštitila prava Hrvata u BiH, nikako da bi bila nekakva posebna država, jer da nije bilo Hrvata teško bi opstala BiH, barem onakva kakva je danas.

Piše: Petar Zrinski/HERCEGOVINA.info

Valja se podsjetiti da su Hrvati masovno izašli na referendum za neovisnost BiH. Da nije bilo tako referendum bi propao, i BiH se ne bi formalno i pravno mogla izdvojiti iz bivše države. Hrvati su prvi stali u obranu BiH, još u vrijeme kada su čelnici današnjih federalnih partnera govorili kako rata neće biti, te da to što se pali i napada hrvatsko selo na prostoru BiH nije njihov rat. Da tada nije bilo Hrvata i HVO-a, BiH bi šaptom pala i danas je sigurno ne bi ni bilo.

To su činjenice koje nitko ne može osporiti, kao što ne može osporiti Herceg Bosnu kao legitiman oblik organizirnja Hrvata unutar BiH, skupa sa svojom vojnom komponentom. Da se Hrvati nisu samoorganizirali, a potom i obranili veći dio BiH, danas ne bi bilo ovakve BiH, a vjerojatno ni Hrvata na ovim prostorima. Bili su to dani ponosa i slave, dani kada su najbolji sinovi hrvatskog naroda položili svoje živote na oltar domovine. Hrvatski vitezovi dali su živote za slobodu i jednakopravnost Hrvata u BiH.

Danas poslije više od 20. godina gorko zvuči istina koju su prije nekoliko godina navijači Zrinjskog popularni Ultrasi  napisali na jednoj svojoj paroli:

Zalud heroji povijest pišu, kad nađu se oni što istinu brišu, da Herceg-Bosna je sinove dala, a danas joj nema ni riječi hvala!

Istina je da se danas Herceg Bosna sotonizira od strane onih istih koji su pričali priče da rata neće biti. Istina je da ti isti pokušavaju prekrojiti i izbrisati ne tako davnu povijest i obranu ovih naših prostora od agresije. Uloga Herceg Bosne i HVO-a u obrani BiH bila je ogromna i neprocjenjiva.

Danas dvadesetak godina poslije isti taj narod koji je krvlju platio slobodu se majorizira na sve moguće načine. Hrvatski heroji se nisu borili da im danas netko drugi bira predstavnike u vlasti, niti da ih u toj istoj vlasti predstavljaju marginalci koji nemaju potporu naroda.

Hrvatski heroji se nisu borili za unitarnu BiH u kojoj će biti podređeni svojim federalnim partnerima. Herceg Bosna je bila jamac da će Hrvati biti slobodni u BiH, i da će imati sva ustavom zajamčena prava, kao i ostala dva naroda koji ovdje žive.

Hrvatima danas ne treba ništa drugo nego sloboda i pravo da budu jednaki sa Bošnjacima i Srbima. Na kraju krajeva Hrvati ne treže ništa što nije njihovo, niti biraju nekome drugom predstavnike. Tek kada se prestane sotonizirati hrvatska politička volja i kada se Hrvati prestanu majorizirati ova zemlja ima šansu da krene naprijed.