HEP provodi samovolju kod uplaćivanja naknada za Buško jezero

...zbog čega naša zemlja na godišnjoj razini gubi desetke milijuna ma - raka. Uz to, kako nam je potvrdio Josip Perić, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH, HEP kod plaćanja ionako mizernih naknada sve vi še provodi samovolju. Naime, on kaže kako je za rujan 2011. godine općinama Livno i Tomislavgrad uplaćeno tek nekoliko tisuća maraka uz obrazloženje da je Hidroelektrana Orlovac na remontu te da nije korištena voda. - Ovakva situacija je zaista neodrživa. Država mora zaštiti interes svojih općina, pronaći modalitete preko kojih će se jasno utvrditi pravedna raspodjela dobiti na zadovoljstvo svih uključenih strana, kazao je Perić.

Čudne stvari
Podsjetimo, naknada ko ju HEP plaća navedenim općinama je 0,010 maraka po kilovat-satu proizvedene energije, dok je do 2009. godine cijena bila upola manja. Inače, neke procjene govore kako HEP na osnovi korištenja vode iz Buškog jezera na godišnjoj razini zaradi oko 70 milijuna maraka. Još krajem prošle godine općinski čelnici iz Tomislavgrada najavili su podizanje tužbe protiv HEP-a, ali Perić smatra kako se na taj način teško može riješiti ovaj problem. - Vrlo je teško očekivati kako će uroditi plodom da dvije općine iz jedne zemlje tuže tvrtku u drugoj. Upravo zbog toga smatram kako se ovaj problem jedino može riješiti na najvišoj državnoj razini preko sukcesije, istaknuo je Perić. On kategorički tvrdi kako su se oko Buškog jezera proteklih godina događale brojne, blago rečeno, čudne stvari zbog kojih najviše ispaštaju građani općina Tomislavgrad i Livno. U tom kontekstu, on navodi i sami početak problema 1996., kada je HEP odlukom nekadašnjeg Ministarstva prostornog uređenje HR HB dobio i uporabnu dozvolu nad Buškim jezerom, i to samo dan uoči gašenja HR HB. Nakon toga, HEP ga je uknjižio kao svoje vlasništvo. Napomenimo kako Buško jezero ima površinu 55,8 kilometara četvornih, i najveća je hidroakumulacija u Eu ropi, čiji je energetski potencijal veći za 60 megavat-sati od nuklearne elektrane Krško.

Poštivanje zakona
Kada je u pitanju problematika naknada za potopljena područja u Federaciji, Perić kaže kako je nakon što je 2009. povećana naknada s 0,005 na 0,010 maraka po kilovat- satu jasno utvrđeno kako sve općine polovicu novca moraju utrošiti na infrastrukturne projekte. Međutim, kako tvrdi, niti jedna općina to nikada nije poštivala. - Zbog toga će vrlo brzo revizija Federalnog ministarstva financija izići na teren te jasno utvrditi gdje se i na koji način trošio novac od naknada za potopljena područja. Nakon toga, poduzet će adekvatne mjere protiv načelnika općina koji nisu poštivali zakon, rekao je Perić. U svakom slučaju, iz svega navedenog vidi se kako pitanje Buškog jezera nije niti blizu rješenja, tako da ćemo i u idućem razdoblju gotovo sigurno imati situaciju da bh. općine primaju mizernu naknadu, dok HEP istovremeno zarađuje milijune maraka.
Dnevni list