Helez zaustavio isplatu mirovina u Širokom, Čapljini,Ljubuškom... !

Ministar Helez zaustavio je isplate mirovina u Ljubuškom, Čapljini...

Korisnicima braniteljskih invalidnina s područja općina Čapljina, Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje i Orašje, bit će obustavljene isplate redovitih mjesečnih naknada, doznaje Večernjak,a prenosi Dnevnik.ba.

Skandalozna naredba

Skandaloznu naredbu o tome donio je federalni ministar za pitanja branitelja Zukan Helez i ona će se početi primjenjivati već pri isplati invalidnina za svibanj koja počinje ovih dana.

Nezapamćenu odluku kojom se diskriminiraju svi korisnici invalidnina s prostora pet spomenutih općina Helez je donio pozivajući se na svoje ovlasti koje mu daju Zakon o organizaciji tijela uprave u FBiH i pravilnik o unutarnjoj organizaciji Ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata FBiH. Kontroverzni ministar uopće ne krije da je u pitanju osveta općinama u kojima je njegova revizija nailazila na otpore.

Ova naredba se izdaje uslijed veoma izražene nekooperativnosti i službene neposlušnosti zaposlenih državnih službenika i namještenika u tijelima braniteljsko-invalidske zaštite i skupinama za vođenje vojnih evidencija u navedenim općinama, što uzrokuje izuzetno otežan rad na poslovima i zadacima koji proizlaze iz zakonske obveze obavljanja revizije korisnika braniteljsko-invalidske zaštite u Federaciji BiH: ne dopuštaju pristup i rad nadležnim revizijskim timovima, opstruiraju dalje slanje predmeta korisnika, sprečavaju rad federalnog tijela uprave, što sve zajedno dovodi u pitanje nastavak obavljanja revizije, navodi Helez u obrazloženju svoje naredbe. Trajanje Helezove naredbe nije vremenski ograničeno, što znači da će ratni stradalnici u Čapljini, Širokom Brijegu, Ljubuškom, Posušju i Orašju, ostati bez invalidnina dok ministar Helez ne odluči drugačije. Helez i na ovaj način potvrđuje da ne odustaje od svojih nakana, iako je i Ustavni sud FBiH određene segmente revizije ocijenio protuustavnim.

Političke posljedice

Kontroverzni ministar očito se ne obazire ni na pravne i političke posljedice svojih odluka. Više je nego jasno da će uslijediti brojne tužbe korisnika braniteljsko-invalidske zaštite s prostora pet općina, tim prije jer Helez priznaje da korisnike kažnjava zbog navodnih opstrukcija državnih službenika i namještenika. Helezova naredba imat će i teške političke posljedice, jer se prekid isplate invalidnina odnosi na pet većinski hrvatskih općina, gdje su zapravo svi korisnici bivši pripadnici HVO-a.

Osvetnički pohod Ministra Heleza omogućila je Vlada Nermina Nikšića svojom uredbom..