Helez smatra zločine u Bugojnu obranom BiH

Piše: Zoran Krešić / Večernji list

Naime, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mate Franjičević postavio je pitanje jesu li stavovi ministra Zukana Heleza kojima negira postojanje logora u Bugojnu za vrijeme rata, što je utvrđeno presudama, 'jamstvo demokratskog, na ustavu i zakonu utemeljenog djelovanja, kako samog ministarstva, kojem je on na čelu, tako i Vlade Federacije BiH koje je on član?

Arogantni odgovor

Helez je pak, u svome stilu kao što se ophodio i prema stražaru u bolnici u Bugojnu kojega je bezrazložno pretukao, za što postoji i priznanje nasilništva, odgovorio potpunim negiranjem postojanja logora, gotovo opravdavajući stravične zločine u kojima je sudjelovao i njegov pomoćnik Besim Hodžić u ministarstvu koji je u ratu bio ravnatelj logora za Hrvate u srednjoj školi.

Iako je u prvostupanjskoj presudi Sud BiH potvrdio udruženi zločinački pothvat, u kojemu je zasigurno bilo puno više sudionika nego nepravomoćno osuđenih za zločine u Bugojnu, Helez vidi samo jednu stranu istine zastupajući očito samo interese svog, bošnjačkog naroda.

Agresija na BiH

"U vrijeme agresije na Republiku BiH 1992-1995. godine u Bugojnu, na teritoriju koja je bila pod kontrolom Armije RBiH, postojali su legalno osnovani zatvori za sve građane, bez obzira na nacionalnost, koji su prekršili zakone po bilo kojem osnovu. Nejasno je o kojim sudskim presudama govorite, s obzirom da sudski postupak nije završen i presuda u vezi Bugojna nije pravomoćna", stoji u Helezovom odgovoru. Za Heleza su svi osim Bošnjaka i Armije agresori. Uz to je zlorabio svoju poziciju pa se osobno obračunao s Franjičevićem navodeći njegova odličja, sudjelovanje u Domovinskom ratu. Ako je i od Heleza, previše je!