Helez naredio da se logorašima izbriše iz evidencije da su bili zlostavljani

...i na krajnje neljudski način vrijeđaju žrtve tvrdeći da logora nikada nije ni bilo, osobito onih pod kontrolom legalnih tijela vlasti, ističu iz Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH.

„Bilo je i drugih, ima ih i danas, koji su s pozicije vlasti i političke moći javno tvrdili kako su ponosni što Armija BiH nije imala logore za Hrvate i nisu rušili katoličke bogomolje", navodi se u priopćenju izdano povodom 18. obljetnice izlaska Hrvata iz logora Armije BiH u Mostaru i Bugojnu.

Nastavak torture

Prema hrvatskim logorašima, takvi javni istupi kod normalnih ljudi doživljeni su kao javno vrijeđanje žrtava i nedvojbena potpora počiniteljima zločina. Ipak, kako kažu, nitko nije otišao tako daleko u negiranju zločina u logorima Armije BiH od aktualnog federalnog ministra za pitanja branitelja Zukana Heleza. Logoraši navode kako je od početka mandata negirao postojanje logora Armije BiH.

Isto tako, oni navode kako ministar ne samo da nije prekinuo praksu svog prethodnika u ometanju hrvatskih logoraša u ostvarivanju svojih prava, nego je čak otišao i korak dalje.

„U koordiniranoj i nezakonitoj akciji s Federalnim pravobraniteljstvom hrvatskim logorašima ministar prepravlja uvjerenja o pripadnosti i okolnostima stradavanja. Dovoljno je da hrvatski logoraši dostave imena logoraša koji su podnijeli tužbe, ministar žurno vrši ispravku uvjerenja na način da izostavlja, odnosno briše da su "u zarobljeništvu bili psihički i fizički maltretirani", napominjući kako se to u uvjerenju ne može napisati", ističe se u priopćenju. Logoraši su jednoglasi kako se radi o novoj torturi prema žrtvama tortura, jer se na nezakonit način onemogućava otežava pristup pravdi.

Nelegalni postupci

Prema hrvatskim logorašima, ministru niti ovo nije bilo dovoljno pa donosi naredbu da se od 1. travnja svim logorašima u vojnim evidencijama izbriše da su bili zlostavljani. Ovo se, kako kažu, već provodi, a kontrolu vrši ministarstvo. Logoraši kategorički tvrde kako je vojna evidencija trajnog karaktera i ne smije se uništavati, prepravljati i krivotvoriti. Što s tiče provođenja revizije, logoraši nemaju ništa protiv nje, ali jasno naglašavaju kako ju moraju provoditi časni, čestiti i stručni ljudi, a ne "logorski dželati koje je aktualni ministar okupio oko sebe kao najbliže suradnike".

„Ministar bi trebao znati kako su hrvatski logoraši bili žrtve surovih i nečovječnih postupaka u logorima za koje on tvrdi da ih nije bilo, u logorima u kojima su njegovi savjetnici bili zapovjednici ili obavljali druge dužnosti. Mi smo i danas žrtve torture koju zajednički koordiniranom i nezakonitom akcijom provodi ministarstvo na čijem je on čelu i Federalno pravobraniteljstvo", stoji u priopćenju hrvatskih logoraša.

Oni traže pokretanje rasprave u Parlamentu FBiH o zakonitosti postupaka navedenih institucija u predmetima tužbi hrvatskih logoraša protiv Federacije. Ipak, bez obzira na sve probleme, iz Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH navode kako nisu izgubili ponos i dostojanstvo te će danas obilježiti 18. obljetnicu izlaska iz koncentracijskih logora Armije BiH.

Ministra Heleza jučer nismo uspjeli dobiti i pitati za komentar o gore navedenim optužbama.

Dnevni list