HDZ1990 u suradnji sa Bošnjacima pred Božić donio smrtnu presudu Hrvatskim medijima u HNŽ-u

... proračuna za 2009. godinu što je bio uvijet kako bi se uoči isteka godine i nadolazećih blagdana isplatile plaće korisnicima za studeni .

Ukupan rebalansirani proračun „težak" je nešto preko 170 milijuna KM, i veći je od planirane ukupne ovogodišnje stavke za nekih četiri milijuna KM.

Iz ponuđenih materijala, ali i brojnih diskusija, sasvim je jasno da se županijska Vlada sa svojim ministarstvima - osim rijetkih izuzetaka - i nije baš pretrgla kako bi u godini recesije i velike domaće krize sve proračunske stavke stavila pod kontolu ili kresanje.

Naprotiv, Hercegovačko-neretvanska županija je dodatno zadužena izdvajanjima za otvaranje stotinjak novih radnih mjesta ili kupovinu desetak dodatnih luksuznih automobila, pa se u zastupničkim klupama, neslužbeno, mogla čuti zabrinutost zbog takve rastrošnosti Vlade Srećka Borasa (HDZ 1990), iako je HNŽ već u debelom minusu od deset i više milijuna maraka.

U vrijeme kada u županijsku kasu dospijeva znatno manje novca poreznih obveznika, nego što je planirano, Vlada je čak posegnula i za novcem iz namjenskih rezervi što graniči sa dalekosežnom opasnošću.

Naime, ne postoje nikakvi ozbiljni i uvjerljivi argumenti da će potrošene stavke biti uskoro napunjene, ma koliko je županijski ministar financija, Semin Borić zastupnike nastojao uvjeriti (citat) „kako su sve stavke pod kontrolom i kako će svi minusi biti pokriveni". Iz čega i u što će se, kako i kada, prelijevati, nitko od zastupnika nije saznao, niti je to ministar Semin Borić objasnio.

Ali, ako je Vlada Srećka Borasa željela pokazati bar i jednu stavku uštede vrijedne spomena - to joj je pošlo za rukom kada je iz proračuna izgurala kompletnu stavku za medije. Za čistu nulu KM medijima u proračunu za 2009. godinu, glasao je i sam premijer Srećko Boras, odustavši od podrške predloženom amandmanu!

Da ni jedna KM ne bude potrošena za medije i medijske projekte i usluge, osim većine u Borasovoj Vladi, pobrinuo se predsjednik županijske Skupštine, Ramiz Jelovac, koji je u ime cijelog svog stranačkog kluba - dakle, SDA - potegao za klasičnom ucjenom, poručivši:

„Ako se bude inzistiralo na stavkama namijenjenim medijima - SDA neće glasati za ovogodišnji rebalansirani proračun!"

Treba li uopće dodati da su protiv podrške medijima bili i svi ministri iz reda SDA: Semin Borić, Esad Đelilović i Mumin Isić, uključujući i sve zastupnike iz reda te stranke.

Častan istup, osim par zastupnika iz reda Stranke za BiH, imali su jedino predstavnici HDZ BiH, koji su zatražili značajniju podršku medijima, smatrajući da ta novčana stavka neće mnogo koštati ionako prezaduženi županijski proračun.

Međutim, amadmani te stranke, kao i zajednički amandman HSP-a i Stranke za BiH, nije dobio potrebnu većinu.

Ovime je definitivno objavljena smrtna presuda Hrvatskim medijima u HNŽ-u, sve zahvaljujući ustupcima vladajućeg HDZ 1990, koji pod svaku cijenu pristaje na raznorazne ucjene Bošnjaka u HNŽ-u, samo kako bi ostali na vlasti.

  brotnjo.info