HDZ i HDZ 1990 podržavaju sporazum SDP-a i SNSD-a

"Nismo još ušli u detalje jučerašnjeg sporazuma, ali sam upoznat s ostalim kriterijima o kojima se razgovaralo i apsolutno podržavam i pristup i sami sadržaj. O detaljima trebamo zajedno razgovarati, jer se taj sporazum mora pretočiti u mnoge zakonske i podzakonske akte i sve ono što samo po sebi proizlazi o nizu pitanja ", naglasio je Čović.

On je pozdravio početak razgovara na razini ključnih bošnjačkih i srpskih stranaka i ocijenio da se konačno krenulo u ozbiljnije razgovore kako bi se omogućilo da politički nivo osigura da izvršna vlast u BiH može normalno funkcionirati, što nije bio slučaj posljednjih pola godina. Lider HDZ BiH je istakao da bi se, osim političkog ambijenta, u osnovi trebalo okrenuti ekonomskoj situaciji i socijalnim prilikama u BiH, tako da bi taj politički dio u ovom mjesecu "trebao ostati iza nas".

Čović je izrazio uvjerenje da će već sljedećeg tjedna biti održani razgovori i sa drugim strankama kako bi se sporazum još jednom sagledao i, eventualno, neke stvari doradile.

"Dajemo punu potporu razgovorima kako bi što prije izašli iz ove političke situacije", naglasio je Čović.

Na pitanje je li nakon jučerašnjeg sastanka lidera SNSD-a Milorada Dodika i SDP-a Zlatka Lagumdžije jasnije tko će činiti parlamentarnu većinu, Čović je rekao da je sada skoro izvjesno da će to biti dosadašnja šestorka, s tim što će umjesto SDA u Vijeću ministara BiH biti Savez za bolju budućnost.

"A po toj logici, mi idemo u rekonstrukciju Vlade Federacije BiH", najavio je Čović.

On je dodao da je sa predsjednikom SNSD-a prije nekoliko dana dogovorio da sljedećeg tjedna bude organiziran sastanak predstavnika ove dvije stranke, a nakon toga i s ostalim strankama - HDZ 1990, SDP, SDS ...

"Vjerujem da će to rezultirati time da ćemo vrlo brzo imati sastanak svih šefova stranaka kako bi dogovorili osnovne stvari, stavili ih na papir i potpisali", rekao je lider HDZ-a BiH.

Govoreći o novom sastanku lidera stranaka, Čović je rekao da nije siguran da bi on mogao biti organiziran prije 7. studenog, kada je zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

"Međutim, sasvim je svejedno kada će biti održan sastanak. Ako smo došli blizu ovog dogovora, onda bolje pričekati još četiri, pet dana i napraviti jedan, rekao bih, sadržajniji način kako ne bismo više imali poteškoća u komunikaciji", smatra Čović.

On je napomenuo da bi u studenom trebao biti održana sjednica Vijeća za provođenje mira, što bi, kako je ocijenio, moglo biti jedno konačno ohrabrenje.

"Kad smo zadnji put napustili Bruxelles puno toga smo obećali, a evo izgubili smo, faktički, pet mjeseci", rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

U HDZ-u 1990 očekuju da će dobiti sporazum na uvid

HDZ 1990 pozdravio je sporazum SNSD-a i SDP-a o programsko-projektnoj suradnji u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti BiH, ocjenjujući da je to najvažniji korak prema uspostavi parlamentarne većine. "Sada je više nego jasno koje stranke će činiti izvršnu i zakonodavnu vlast na razini BiH", rekao je glasnogovornik ove stranke Veso Vegar. On je naglasio da u sporazumu ima dosta konkretnih stvari i da je bitno da su ove dvije stranke usluglasile stavove. "Očekujem da će i ostale četiri stranke / HDZ 1990, HDZ BiH, SDS, SBB / brzo dobiti sve na uvid.

Mi ćemo razmotriti taj dogovor i njegovu realizaciju preko institucija sustava", rekao je Vegar. On je ocijenio da je ključni problem otklonjen i da bi do sastanka lidera stranaka moglo brzo doći, ali ne prije sjednice Zastupničkog doma parlamenta BiH koja je zakazana za 7. studenoga. Izaslanstva SNSD-a i SDP-a BiH jučer su u Sarajevu postigle sporazum o programsko-projektnoj suradnji u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti BiH od 2012. do 2014. godine koji sadrži određene gospodarske mjere za jačanje domaće proizvodnje i mjere koje se odnose na reformu javne uprave i Izbornog zakona.

Dnevni avaz