HDZ BiH ne sudjeluje na sastanku šestorke na Širokom Brijegu

HDZ BiH, HDZ HB, HDZ BiH, Kupres, HDZ BiH, izbori, HDZ BiH, obljetnica

HDZ BiH u priopćenju navodi da je "zgrožen" sadržajem poziva za sastanak, odnosno prvom točkom dnevnog reda, u kojoj stoji: "'Utvrđivanje razloga zbog koji je HDZ BiH najavio kandidaturu iz reda svojih članova za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, iako bi se tom kandidaturom izravno stavio u službu Željka Komšića i tim činom izdao interese hrvatskog naroda'".
 
"Ovakav način sadržaja poziva je bezobrazna i otvorena provokacija usmjerena prema HDZ-u BiH, a namjera ovakvog poteza predstavnika Narodne stranke Radom za boljitak je da se 'izvrnu činjenice' kako bi se pokazalo da HDZ BiH nije za dogovor. Zvanična odluka je da predstavnici HDZ BiH ne mogu nazočiti sastanku sa ovakvom ponuđenom točkom dnevnog reda koja sliči pozivu na suđenje najjačoj hrvatskoj stranci u BiH i to sa unaprijed izrečenom presudom onih političkih snaga koje rade na razbijanju Kreševske deklaracije", stoji u priopćenju.
 
Iz HDZ-a BiH ističu da Narodna stranka Radom za boljitak i njezin dopredsjednik Jerko Ivanković Lijanović već duže vremena sustavno rade na razbijanju jedinstva Kreševske šestorke i ruše Deklaraciju potpisanu u Kreševu.
 
"Posljednji sastanci Kreševske šestorke obilježeni su otvorenim provokacijama, odnosno izvrtanjem teza kako je HDZ BiH jedanput kriv za jedno drugi put za nešto drugo, ali takve izjave  su ništa drugo nego politički marketing.  Jasno je da NS RZB i Jerko Ivanković Lijanović,zbog interesa određenih krugova koji ne pripadaju Kreševskoj šestorci, rade na njezinu razbijanju, a to se onda želi prikazati kao da je to djelo HDZ-a BiH", stoji u priopćenju. 

HDZ BiH  traži od predsjednika HDZ-a 1990 Bože Ljubića i HSP-a BiH Zvonke Jurišića da se očituju o  "provokaciji" Narodne stranke Radom za boljitak i njezinog dopredsjednika Jerke Ivankovića Lijanovića.
 
"Ako Božo Ljubić i Zvonko Jurišić otvoreno podupru ovakav način ponašanja NS RzB i Jerke Ivankovića Lijanovića, i njih dvojicu i njihove stranke ćemo također smatrati odgovornim za razbijanje Kreševske šestorke", upozoravaju iz HDZ-a BiH, te napominju kako je HDZ BiH autor Deklaracije koja je potpisana u Kreševu, te da nije nikada niti će u budućnosti raditi na njezinom razbijanju. 

"Mjesta u Kreševskoj šestorci nema za one koji rade na njezinom razbijanju", smatraju u HDZ-u BiH.

HDZ BiH u priopćenju podsjeća kako je predsjednik te stranke Dragan Čović na posljednjem sastanku Kreševske šestorke, koji je održan 12. travnja 2010. godine u Mostaru, uputio "otvorenu ponudu, koja i dalje stoji, da na narednim izborima bude podržan kandidat HDZ-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH". 

"HDZ BiH kao stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH ima posebnu odgovornost i obvezu prema hrvatskom narodu, i zato molimo i medije i predstavnike ostalih pet stranaka da to shvate, te podrže kandidata HDZ-a BiH, stoji u priopćenju.

fena