HDZ BiH ima više vijećnika nego sve druge hrvatske stranke

HDZ BiH, izbori, CIK, izbori, Sejdić i Finci, BIH, izbori, referendum, BIH, izbori, predizborna kampanja, CIK, izbor, Vlado Rogić, Stjepan Mikić, Koordinacija Udruga proizašlih iz Domovinskog rata HZHB, ankete, izbori, izbori, predsjednički izbori, BIH, HRS, izbori, HSP AS BIH, izbori, BIH, HRS, izbori, Mostar, izbor, Manjinski izbori , izbori, lokalni izbori u Hrvatskoj, hsp ante starčević, HSP dr. Ante Starčević, izbori u BiH, lokalni izbori u BiH, Ministarstvo uprave , glasovanje, registar birača, prijevremeni parlamentarni izbori, izbori, glasovanje, hrvatski državljani
...Između srpskih i bošnjačkih stranaka prava je utrka u dokazivanju koje je dio u vlasti važniji. Istodobno kod hrvatskih su stranaka odnosi između udjela s načelničkim pozicijama gotovo identični s pokazateljima vezanim uz sastav općinskih vijeća. Tako HDZ BiH koja ima trinaest načelničkih pozicija, te jednu u koaliciji, a HDZ 1990. tri čiste načelničke i jednu koalicijsku poziciju imaju gotovo jednak odnos snaga i u vijećima. Na nedjeljnim izborima, s tim da se broj vijećničkih mjesta može mijenjati s obzirom na eventualno pristigle glasove poštom HDZ BiH je osvojio 214 vijećničkih mjesta na prostoru općina u Federaciji BiH, što je dvostruko više nego sve ostale hrvatske stranke, neovisne liste i kandidati.

HNŽ i SBŽ

Po sadašnjim rezultatima, druga je stranka HDZ 1990. koji ima 70-ak vijećničkih mandata. HSP BiH će, kako sada stvari stoje, biti treća hrvatska stranka s a četrdesetjednim vijećnikom. Daleko ispod njih su Hrvatska kršćanska demokratska unija s deset vijećničkih mandata, a sve ostale stranke HSS-NHI, HSS, HSS Stjepan Radić te HSP HB, HČSP, HPB, HSP dr. Ante Starčević, neovisna lista SOS iz Širokog Brijega te neovisni kandidat Jakov Perković imaju desetak vijećničkih mjesta u općinskim vijećima. Ovim brojkama treba pridodati i podatke koalicijskih nastupa, kao što su zajednički nastup hrvatskih stranaka u Jablanici i općinama središnje Bosne. Gledajući pojedinačne općine, odnosno županije HDZ BiH je dobio najviše pojedinačnih mandata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji gdje su uvjerljivo slavili za sastave općinskih vijeća te uz iznimku Rame i Ravnog i za načelnike u većinskim hrvatskim općinama. Tu su osvojili 61 vijećnički mandat.

Tri stranke

Slijedi Središnja Bosna u kojoj je stariji HDZ dobio 59 vijećničkih mjesta, ali razmjerno tome broju drastično manji broj načelničkih pozicija, samo jednu. Slijedi Hercegbosanska županija. U svim županijama, pak i veći broj županija ‘pokriva' HDZ 1990. koji je uspio osvojiti jedini mandat od hrvatskih stranaka u Unsko-sanskoj županiji. Ova stranka ima najbolje rezultate u središnjoj Bosni a zatim u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, dok se smanjio utjecaj u Zapadnohercegovačkoj županiji. Jedina od stranaka koja ima razmjerno raširen utjecaj u Federaciji BiH je HSP BiH. U odnosu na ranije rezultate ova stranka je popravila svoj rejting, no nije blizu dva HDZ-a za koje je glasovala dominantna većina hrvatskih birača. Manja razlika između broja izabranih vijećnika dva HDZ-a je u Posavini, odnosno Zeničko-dobojskoj i Hercegbosanskoj županiji. Manje stranke poput HKDU-a napravile su najbolji rezultat u Čitluku gdje su imale i svoga kandidata za načelnika, dok su ostale stranke uglavnom samo ‘bljesnule' i postale stranke pojedinaca u malom broju sredina, upravo kao i neovisna liste SOS iz Širokog Brijega.

Izvor: vecernji.ba