HDZ 1990 će imati kandidata za člana predsjedništva

 Božo Ljubić

Kako je priopćeno iz Ureda za informiranje HDZ-a 1990, cilj je ove stranke izabrati legitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, bilo nakon promjene Ustava ili dogovorom oko zajedničkog kandidata s drugim hrvatskim političkim strankama.

HDZ 1990 je započeo razgovore i s drugim strankama, potencijalnim partnerima za formiranje vlasti nakon izbora na razini entiteta i države na načelima ravnopravnosti naroda i građana, poštujući najviše etičke standarde i opredijeljenost za euroatlantske integracije.

"Cilj HDZ-a 1990 je samostalno pobijediti ili voditi koaliciju hrvatskih stranaka koja će biti vladajuća u županijama s hrvatskom većinom te imati u entitetima i na razini države preko 50 posto hrvatskih mandata", zaključeno je na današnjoj sjednici Predsjedništva te stranke na kojoj je bilo riječi o priprema za opće izbore te su usuglašena temeljna načela političke strategije i postavljeni izborni ciljevi.

Tijekom sjednice je istaknuto da će prioritet u radu te stranke imati održiv gospodarski razvoj i socijalna država te energetski projekti, infrastrukturni objekti kao što je koridor Vc, čija će gradnja na sve četiri dionice zahvaljujući ministrima i zastupnicima HDZ 1990 započeti do kraja ove godine, poljoprivreda, podizanje konkurentnosti domaće proizvodnje i stabilan financijski sektor i fiskalno rasterećenje.

HDZ 1990 zalagat će se za dobru suradnju s Republikom Hrvatskom i pomoć Republike Hrvatske u procesu euroatlantskih integracija te inzistirati na izgradnji pravne sigurnosti i pravne države i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, identificiranju nositelja nezakonitosti i njihovom uklanjanju iz politike, stoji u priopćenju.

U Predsjedništvu HDZ-a 1990 smatraju da nije dovoljno otkloniti diskriminacijske odredbe za manjine iz ustava BiH te da presudu Europskog suda za ljudska prava treba iskoristiti i za otklanjanje onih ustavnih odredbi koje diskriminiraju i konstitutivne narode, posebno hrvatski narod.

fena