Gripa u BiH do sada odnijela 54 života, većina iz RS-a

hitna pomoć
hitna pomoć

Od početka sezone u RS-u prijavljeno je ukupno 45 umrlih od posljedica teške akutne respiratorne infekcije, dok ih je u Federaciji BiH službeno registrirano devet, piše Večernji list BiH.

Preminuli iz triju županija

U Federaciji BiH i dalje se bilježi srednja aktivnost bolesti sličnih gripi, uz smanjenje aktivnosti u odnosu na prethodni tjedan, navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Oboljeli se registriraju u svim županijama u Federaciji BiH.

U referalnom laboratoriju za gripu dosad su testirana 272 uzorka, od kojih je 101 (37,1%) pozitivan na virus gripe tip A, i to 57 uzoraka na podtip A(H3N2) i 44 uzorka na podtip A(H1N1)pdm09. Dosad je prijavljeno ukupno 85 slučajeva SARI pozitivnih na virus gripe, hospitaliziranih na 7 klinika u FBiH.

Slučajevi SARI pozitivni na virus gripe prisutni su u svim dobnim skupinama, najviše u skupini 25 - 64 i 65+. "Od početka sezone, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je devet smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđen virus gripe tip A.

Kod tri pacijenta izoliran je podtip A(H3), kod četiri pacijenta podtip A(H1N1)pdm09, dok kod dva pacijenta nije urađena subtipizacija. Riječ je o pacijentima s popratnim kroničnim oboljenjima. Četiri slučaja registrirana su u Sarajevskoj, tri u Tuzlanskoj i dva slučaja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji", priopćili su.

Virus hara regijom

Svi pacijenti koji su prošlog tjedna preminuli od gripe u RS-u prijavljeni su iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, a najveći broj pacijenata su osobe srednje do starije životne dobi, s brojnim višestrukim i teškim komorbiditetima kroničnih nezaraznih, ali i drugih zaraznih bolesti. Nijedan od preminulih pacijenata nije bio cijepljen protiv gripe, priopćili su iz IJZ.

- Uspoređujući podatke o broju umrlih proteklog tjedna s podacima iz tjedna koji mu je prethodio, uočava se nastavak pada broja smrtnih ishoda slučajeva SARI. Također, aktivnosti virusa gripe su u kontinuiranom padu, što odgovara očekivanoj epidemiološkoj situaciji za ovaj tjedan i razdoblje u kojem se nalazimo - naglašavaju u IJZ.

Broj preminulih od gripe u FBIH u ovoj sezoni ne razlikuje se od višegodišnjeg prosjeka dok je u RS-u drastično porastao. U FBIH je 2014/15. umrlo 10 osoba zbog gripe. Sezonu kasnije jedanaest. 2016./2017. troje. Prošle godine 12. Od posljedice gripe u Crnoj Gori umrlo je 10 osoba, u Srbiji je 29 osoba izgubilo živote zbog komplikacija izazvanih gripom.

Ipak, najteža situacija je u Hrvatskoj. Naime, u Hrvatskoj je, zaključno s 17. veljače 2019. godine, registrirano 85 smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017./2018. bilo ukupno 29 umrlih.