Granična policija BiH stupila u štrajk

... Predsjedništvo BiH u petak usvojilo Prijedlog budžeta institucija BiH, a kojim je obuhvaćeno smanjenje plaća i naknada policijskih službenika uposlenih u ovoj policijskoj agenciji.

"Izražavamo ogorčenje činjenicom da aktualna vlast nije imala razumijevanja za opravdane i na zakonu utemeljene prijedloge Sindikata GPBiH", kazao je dopredsjednik ovog sindikata Svevlad Hofman na pres-konferenciji  danas u Sarajevu.

Istovremeno, iz Sindikata GPBiH uputili su apel građanima za solidarnost i razumijevanje zbog, vjerovatno, nešto dužih zadržavanja na graničnim prijelazima, uz napomenu da će se granična kontrola i procedure provoditi u skladu s važećim zakonom.

Odgovarajući na novinarski upit o tome na koji način će se odvijati štrajk, Hofman je precizirao da će se granične kontrole obavljati u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli, kojim su jasno propisane procedure obavljanja tih provjera, ali ne i njihovo trajanje, aludirajući pritom da će te kontrole biti detaljnije i vremenski duže, nego što je uobičajeno.

Komentirajući dodatne upite u vezi s okolnostima koje su dovele do štrajka, iz Sindikata navode da Vijeće ministara BiH kao poslodavac do danas do 10.00 sati nije dostavilo pisana jamstva o pokretanju pregovora sa sindikalnim predstavnicima GPBiH, kako je to obećano u petak na sastanku u Uredu predsjedavajućeg Vijeća.    

Sindikat smatra da odgovornost za novonastalu situaciju snose nositelji izvršne vlasti u Vijeću ministara BiH, uz napomenu da štrajkom sigurnost granice neće biti dovedena u pitanje.

Iz Sindikata GPBiH nisu mogli precizirati dokada će štrajk trajati, uz opasku da o tome odlučuje Štrajkački odbor.

Također, navode da će istrajati na zaštiti vlastitih radnostatusnih prava, uz podsjećanje da najniža plaća policijskog službenika u GPBiH iznosi 638 KM te da su plaće uposlenika ove agencije niže za oko 30 posto u odnosu na neke entitetske, odnosno kantonalne policijske agencije.

Fena