FOTO  Grahovljani na međunarodnom festivalu tradicijskih igara u Istri

Istra, bosansko grahovo
Tom je prilikom u Buzetu, nakon svečanog otvorenja festivala, održan zanimljiv okrugli stol i godišnje zasjedanje Upravnog odbora AEJeST-a (Europska asocijacija tradicijskih igara i sportova) IPS-u je time odano značajno priznanje za rad unutar ove organizacije i pružena prilika da sa predsjednikom AEJeST- gosp. Guyom Jaouenom i ostalim članovima UO razgovara o budućim projektima i planovima.
Dan poslije su u Umagu na Novoj obali održane interesantne prezentacije različitih igara koje su predstavili predstavnici Portugala, Španjolske, Italije, Slovenije, BiH, Crne Gore i domaćini iz Hrvatske. Značajan dio festivala bio je posvećen pljočkanju i sličnim igrama ali moglo se vidjeti i nekoliko drugih igara među kojima spominjemo one iz Istre kao što je "prasičkanje", igra "na rog", "pandolo", "cuccagna" i sl.
Oba dana festivala Bosnu i Hercegovinu je predstavljao jedini pljočkarski klub iz te zemlje PK Bosasnko Grahovo koji je na ovoj međunarodnoj smotri nastupio pod pokroviteljstvom Općine Bosansko Grahovo, Mesne industrije „Pavić" Livno, te Livanjske mljekare, što je bila prigoda za prezentaciju i degustaciju njihovih proizvoda, ali i za turističku promidžbu općine Bosansko Grahovo i Hercegbosanske županije.

Da pozitivne inicijative iz manjih sredina mogu biti poticajne i za veće sredine, pokazuje i činjenica da će HBŽ i BiH dobiti i drugi pljočkarski klub, koji će se po uzoru na onaj u Bos. Grahovu, uskoro osnovati i u Livnu.

Za nadati se da će se to ostvariti do ljeta kada će u mjesecu srpnju u sklopu kulturno-vjerske manifestacije „Dani sv. Ilije" u Bos. Grahovu biti priređen međunarodni turnir u pljočkanju na kojem će nastupiti gosti iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Crne Gore.