GRADSKI NATJEČAJI Prvo najavili tužbu, a poslije istoj tvrtki poslali ponudu za nabavku računalne opreme

Draško Stanivuković

Nova afera trese banjolučku gradsku upravu, jer su iz grada za manje od tri mjeseca prešli s tužbe na „direktne financijske sporazume“.

Naime, nedavno je gradska uprava najvećeg grada Srpske provela, blago rečeno, sumnjivu nabavku računalne opreme, a predstavnik tvrtke „Media market“ d.o.o. iz Banjaluke (lanca trgovina koje se bave prodajom IT opreme) Goran Kos, održao je konferenciju za medije u hotelu Bosna u Banja Luci, na kojoj je detaljnije pojasnio na koji način se, kako je tvrdio, kriminalna javna nabavka provela. Suština Kosovog izlaganja ogledala se u tumačenju da je računalna oprema čak nekoliko puta preplaćena.

Iz grada su se tada branili da je strateško opredjeljenje gradske uprave bilo usmjereno na kupovinu kvalitetnije računalne opreme, te da su se morale uzeti u obzir tehničke specifikacije printera. Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković odmah je najavio tužbe protiv Kosa, ali i portala Infoveza. 

Međutim, ono što je naročito interesantno je činjenica da je Grad Banja Luka 30.8.2021. godine, umjesto tužbe, na adresu Media marketa poslao poziv za dostavljanje ponude u direktnoj nabavci u iznosu od 5.128,20 konvertibilnih maraka. U pozivu se navodi da se traže printeri, toneri i plastične kartice za sustav plaćanja kontrole putem SMS-a. Nabavku je potpisao Draško Kutić, šef odsjeka za javne nabavke grada.

Kako Infoveza neslužbeno saznaje iz izvora iz gradske uprave, ovo je trebao biti samo prvi u nizu direktnih sporazuma koje je trebalo sklopiti s Media marketom. Razlog što se išlo s direktnim sporazumom leži u činjenici da za njega nije potrebno raspisivanje javnog poziva, odnosno natječaja, jer je tako predviđeno Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Goran Kos je izjavio da ovo tumači kao pokušaj podmićivanja od strane banjolučke gradske uprave i gradonačelnika Draška Stanivukovića. Zauzvrat, kako kaže, on bi trebao šutjeti na potencijalni kriminal koji se odvija u Banja Luci. Ipak, Kos je predao odgovor gradonačelniku i gradskoj upravi.

„Poštovani, šaljemo samo šestocifrene ponude, isključivo unaprijed dogovorene“, napisao je Kos, jer, kako smatra, u Banja Luci se javne nabavke provode identično kao i na razini Republike Srpske i čitave BiH – unaprijed dogovoreno.

„Meni ničiji prljavi novac ne treba, ja nisam političar i nemam nikakav interes osim da ova zemlja funkcionira po zakonu i da zakon važi isto za sve“, kategoričan je Kos.

Ekonomist Zoran Pavlović za Infovezu pojašnjava da je konkurencija u hardverskom dijelu IT branše toliko prisutna da se može lako ustanoviti gdje se napuhuju cijene. Kod printera i tonera se zna tko su trgovci i dovoljno je uzeti tri ponuđača i uporediti cijene.

„Na mnogim razinama ljudi prave osobne aranžmane, pa ostaje samo pitanje tko je točno odgovoran, a to se može utvrditi. Tko god je uzeo pare, a može se reći da je neko u cijeloj priči to uradio, i ako ga netko poslije toga pokriva, to automatski znači da je novac podijeljen“, kazao je Pavlović i dodao da su to najgluplje moguće metode rada i da se na to jako užasava.

„Kod nas više nitko ne radi na pamet, nego rade na silu“, kratko poručuje Pavlović.

Politikolog Velizar Antić ističe da čitava oblast natječaja ima mnogo nedostataka i mogućnosti za manipulaciju.

„Oni koji raspisuju natječaj veoma često koriste “rupe u zakonu” kako bi svojim prijateljima “pomogli” da upravo oni imaju najbolje uvjete i budu izabrani za obavljanje određenog posla. Namještanje natječaja postoji na svim razinama vlasti, od državne, entitetske pa do lokalne razine. Upravo tako smo imali i aferu s natječajem za računalnu opremu za potrebe gradske administracije u gradu Banja Luka. Prema navodima jedne od oštećenih firmi na ovom natječaju, postojala je velika manipulacija, kako prilikom raspisivanja samog natječaja, tako i prilikom nabavke opreme. Na ove navode o zloupotrebama prilikom natječaja, gradske vlasti su najavile tužbu protiv ove privatne tvrtke“, objašnjava Antić.

On dodaje da se danas vidi da su gradske vlasti za novi natječaj slične narudžbe (računalna oprema) samo mnogo manjeg novčanog iznosa, poslale poziv za ponudu upravo ovoj privatnoj tvrtki koja se žalila na prethodni natječaj i protiv koje su najavili tužbu.

„Radi se o tome da se ovakve stvari ne bi smjele uopće događati da je ova oblast regulirana bolje. U tom slučaju niti bi imali situaciju da jedna firma dobije natječaj po mnogo većim cijenama od onih koje bi ponudila neka druga tvrtka, niti bi imali situaciju da samo pojedine tvrtke imaju mogućnost sudjelovanja na natječaju. U sustavu namještenih natječaja pored toga što imate i jednu ili više oštećenih tvrtki koje su sudjelovale na natječaju, oštećeni su i građani jer se njihov novac prelijeva u privatne džepove onih koji su u povlaštenom položaju jer imaju “insajdera” u organima koji raspisuju natječaj“, zaključuje Antić.

Inače, portal Žurnal je već pisao da je do sada, od ukupno 157 ugovora, Stanivuković direktno razdijelio 76, što su građani platili 304.362 KM. One veće vrijednosti spakirao je u „pregovaranja“ – njih ukupno sedam vrijednih 1.019.415 KM.