Gradovi u BiH se guše: Zabilježena rekordna koncentracija onečišćenja zraka

grbavica pod maglom
grbavica pod maglom

... na vrh liste najzagađenijih gradskih središta u Europi, upozorili su u četvrtak lokalni mediji.

U sarajevskoj općini Ilidža u srijedu navečer izmjerena je rekordna vrijednost koncentracije lebdećih čestica prašine promjera 10 mikrometara od čak 369 mikrograma po prostornom metru, što se smatra iznimno opasnim po ljudsko zdravlje. Prema standardima koji su na snazi u Europskoj uniji, dopuštena koncentracija takvih zagađujućih tvari je između 25 i 50 mikrograma po prostornom metru, ovisno o dimenzijama čestica prašine odnosno o tome jesu li one 2,5 ili pak 10 mikrometara.

Manje čestice su i najopasnije jer su one promjera 2,5 mikrometara uglavnom proizvod različitih procesa sagorijevanja, a zbog svojih dimenzija lako mogu dospjeti duboko u pluća i zatim putem krvotoka do unutarnjih organa pa imaju puno veći utjecaj na zdravlje u odnosu na veće lebdeće čestice.

"Mi smo tako bili neslavni prvaci Europe", kazao je za "Dnevni avaz" stručnjak za kvalitetu zraka i klimatske promjene Martin Tais komentirajući ponovnu eskalaciju problema s onečišćenjem zraka u BiH. Prema podacima koji su u četvrtak bili dostupni na mrežnim stranicama udruge Ekoforum, indeks kvalitete zraka (AQI) u većim gradskim središtima ponovo je ukazivao na opasnu razinu onečišćenja.

HINA