​Gradonačelnik Tuzle: Tzv. migranti imaju veća prava nego građani BiH

​Gradonačelnik Tuzle: Tzv. migranti imaju veća prava nego građani BiH

Tuzla se sve više suočava s problemom migrantske krize. Naime, u ovaj grad pristiže sve više izbjeglica, a o njima brinu jedino građani Tuzle te im donose hranu i potrebnu garderobu, upozorio je danas u izjavi za Fenu gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

On smatra kako su institucije koje su nadležne za ovaj problem Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, te Ministarstvo civilnih poslova BiH. Također, odgovornima smatra i Graničnu policiju BiH, te cjelokupan policijski aparat u državi.

"Nama svaki dan u zemlju ulazi na stotine ljudi. Ne ulazi dvoje ili troje ljudi, nego na stotine. Nemoguće je da oni to ne vide. Ilegalni prelasci granice su krivično djelo. To sliči na nesavjestan rad u službi, a nesavjestan rad u službi je krivično djelo. Smatram da se moraju spriječiti takva kaznena djela" – kaže gradonačelnik Imamović.

Lokalne zajednice su po pitanju migrantske krize, smatra on, nemoćne bilo što napraviti.

"Imamo ozbiljan problem, jer te ljude provode oni koji se bave krijumčarenjem ljudi. Stupanj društvene opasnosti je maksimalan. Državno tužiteljstvo treba voditi računa o tome da se razbije mreža krijumčara ljudima. Mnogi ljudi zarađuju na migrantima" – upozorio je Imamović.

Također je naglasio kako su migranti koji pristižu u Tuzlu uglavnom bez osobnih dokumenata te da oni u pogledu identiteta imaju daleko veća prava nego građani Bosne i Hercegovine.

"Imali ste situaciju da su u skrovištima pronađene putovnice u blizini Centra za registraciju. Smatram kako imamo veliki problem i da izgovor nije neformiranje vlasti. Moramo voditi računa o tome da ako se radi o ilegalnom prelasku granice da se onda radi o organiziranom kriminalu. Mora se razotkriti mreža krijumčara, onih koji veoma mnogo zarađuju. Njima je u interesu da migranata bude što više" – kaže tuzlanski gradonačelnik, prenosi FENA.

(pogled.ba)