Gradonačelnik Sarajeva Behmen traži odgodu deložacije kardinala Puljića

Behmen u pismu Salihoviću podsjeća da je deložacija iz dijela rezidencije vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, u ulici Kaptol 7 u Sarajevu, zakazana za 17. studeni, priopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

- Imajući u vidu da je ova vijest u velikoj mjeri uznemirila javnost i građane Sarajeva i BiH, te nemajući namjeru procjenjivati i komentirati odluke sudova u BiH, ovim putem Vas molim, da u skladu sa svojim ovlaštenjima, preduzmete korake s ciljem odgađanja ove deložacije, navodi se u pismu gradonačelnika.

Behmen napominje da je Grad Sarajevo spreman da, zajedno sa vlastima Županije Sarajevo i Općine Centar Sarajevo, iznađe moguće rješenje stambenog prostora za porodicu Smajović, ali da u obzir treba uzeti činjenicu da je u tijeku postupak konstituiranja županijske zakonodavne i izvršne vlasti, što će trajati do druge polovine prosinca.

Općinski sud u Sarajevu donio je odluku o deložaciji nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića iz rezidencije u Sarajevu, a taj prostor je dodijeljen porodici bivšeg radnika UDBA-e Fadila Smajovića.

Zgrada Vrhbosanske nadbiskupije, u kojoj se nalazi kardinalova rezidencija, izgrađena je 1895. godine i uvijek je bila u vlasništvu Katoličke crkve.