Gradonačelnik Brčkog Dr. Pajić prekinuo kriminalno financiranje SDP-a

Izražavamo zabrinutost najnovijim događanjima prouzrokovanim nelegalnom i nelegitimnom smjenom gradonačelnika dr. Dragana Pajića dana 19. svibnja 2011 predvođenom zastupnicima SDP u Skupštini Distrikta.
Skupština Brčko Distrikta je suprotno poslovniku o radu Skupštine uvrstila na dnevni red smjenu gradonačelnika dr. Pajića i izvršila njegovu smjenu protivno Statutu Brčko Distrikta. Skupština bi prilikom smjene morala poštivati istu proceduru kao i prilikom njegovog izbora na mjesto gradonačelnika. Za izbor gradonačelnika potrebno je osigurati glasove 3/5 od ukupnog broja 31 zastupnika, od toga iz redova Srba najmanje tri zastupnika, iz redova Bošnjaka najmanje tri zastupnika i iz redova Hrvata najmanje jednog zastupnika. Prilikom smjene gradonačelnika dr. Pajića glasalo je ukupno 17 zastupnika (prema Statutu bi moralo glasati najmanje 19 zastupnika), od toga 14 zastupnika Bošnjaka, dva zastupnika Srbina i jedan zastupnik Hrvat. Time je došlo do nelegalne i nelegitimne smjene gradonačelnika dr. Pajića.

Očekivalo se postupanje javnog tužitelja Brčko Distrikta Zekerije Mujkanovića, da uovom slučaju pokrene kaznene prijave i procesuira predsjednika Skupštine Brčko Distrikta BiH Esada Atića, koji je ujedno i predsjednik SDP Brčko Distrikta. Međutim, pošto je javni tužitelj Distrikta Mujkanović pod neposrednim utjecajem Atića i SDP Brčko Distrikta izostalo je bilo kakvo postupanje javnog tužiteljstva. Opravdanim se postavlja pitanje zašto ne reagira Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće u slučaju nepostupanja tužitelja Mujkanovića?

Podsjećamo javnost na pozadinu događanja u Brčko Distriktu BiH. Gradonačelnik dr. Pajić odmah poslije izbora za gradonačelnika zasmetao je kriminalnim strukturama unutar brčanskog SDP-a, koje su željele prikriti dugogodišnji kriminal u Brčko Distriktu, posebno kriminalno financiranje SDP BiH, koje se vršilo sredstvima poreskih obveznika iz budžeta Distrikta. SDP BiH je posljednjih osam godina djelovanja u oporbi značajnim dijelom financiran sredstvima iz Brčko Distrikta, posebno preko JP „Komunalno Brčko" d.o.o. Dr.Pajić dolaskom na poziciju gradonačelnika prekinuo je kriminalno financiranje SDP BiH sredstvima iz Brčko Distrikta.

Nelegalnoj smjeni gradonačelnika dr. Pajića dodatno je doprinio personalni sukob između Zlatka Lagumdžije (SDP) i Milorada Dodika (SNSD) i obje političke stranke na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, koji je eskalirao poslije parlamentarnih izbora održanih 3.listopada 2010.godine. Smjena gradonačelnika dr. Pajića naručena je direktno od predsjednika SDP BiH Zlatka Lagumdžije.

Nedavno smo upozoravali, da su vodeći kadrovi SDP u Brčkom Mirsad Đapo, Ismet Dedeić, Izet Banda, Esad Atić i Admir Nuković sve vrijeme bili štićenici upravo Zlatka Lagumdžije. Zašto Tužiteljstvo nije pravovremeno pokrenulo procesuiranje navedenih lica pogotovo ako se zna da je „Kompanija Elins Panić KEP" d.o.o. iz Brčkog protiv kadrova SDP Brčko Distrikta pokrenula kaznenu prijavu na osnovu člana 214 ZKP Brčko Distrikta BiH dana 28.03.2011. godine na koju se Tužiteljstvo Brčko Distrikta još uvijek nije odazvalo. U toj kaznenoj prijavi posebno se navode teške optužbe na račun Esada Atića, aktuelnog predsjednika Skupštine Distrikta i SDP-a. Pored optužbi za zlouporabu položaja ili ovlasti i nesavjesnog rada u službi u prijavi se nalaze i elementi kaznenih djela prijetnje i ucjene.

Istraživanjem smo utvrdili, da je Esad Atić, jedan od suvlasnika luksuzne zgrade „Kvadar" u centru Brčkog i da je protiv Brčko Distrikta pokrenuo sudski spor za naknadu štete što praktično dokazuje, da Atić tuži sam sebe, jer kao predsjednik Skupštine predstavlja Distrikt. I u ovom slučaju zasmetao je gradonačelnik dr.Pajić, koji nije dozvolio, da se Atiću i partnerima neosnovano isplati visoka ošteta na račun budžeta Distrikta.

Esad Atić prije nekoliko godina, tada kao šef odjela za obrazovanje, smijenjen je odlukom Ureda visokog predstavnika (OHR).

Analitičari smatraju, da je glavnina počinjenog kriminala u Brčko Distriktu pod pokroviteljstvom i u organizaciji vodećih pojedinaca iz SDP-a. Najnovija događanja u Distriktu su dokaz da su pojedinci iz SDP Brčko za ostvarivanje svojih ciljeva spremni žrtvovati najuspješniji projekt međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i regiji, Brčko Distrikt.

Međunarodni institut IFIMES smatra da Apelacijski Sud Brčko Distrikta treba što prije da donese odluku, da je smjena gradonačelnika dr. Pajića bila nelegalna i nelegitimna i situaciju vratiti u prvobitno stanje. Tužiteljstvo Distrikta po službenoj dužnosti treba da procesuira Atića i ostale, koji su nositelji nelegalnog djelovanja. Očekuje se reagiranje supervizora za Brčko Distrikt ambasadora Rodericka W. Moore, koji bi trebao Atića i druge odgovorne za nastalo stanje smijeniti, zabraniti im političko i svako drugo javno djelovanje.

Ljubljana,25.svibanj 2011

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) - Ljubljana