Građanima BiH za ulazak u Hrvatsku ipak neće trebati vize?

...se da Hrvatska jeste zatražila od EU nastavak dosadašnjeg režima za državljane BiH i nakon 1. srpnja, no da za takvu odluku pristanak moraju dati sve zemlje članice te list, citirajući svoj anonimni izvor, tvrdi da se takvo što gotovo sigurno neće dogoditi.

- Hrvatska je uputila prijedlog, putem irskog predsjedništva, da se državljanima BiH omogući prelazak granice samo s osobnom iskaznicom i nakon ulaska Hrvatske u EU, no, s obzirom na to da još traju razgovori, ne bismo htjeli spekulirati o tome. Nije nam poznato na osnovu kojih informacija pojedini mediji iznose zaključke s tim i vezi, ističu se iz MVEP-a te pojašnjavaju kako svi državljani BiH koji imaju bh. biometrijsku putovnicu neće trebati vize.

MVEP je potvrdio da su Hrvatska i BiH načelno usuglasile tekstove novog ugovora o graničnim prijelazima te novog sporazuma o pograničnom prometu, kako bi se olakšao život građanima koji žive uz državnu granicu, a u skladu s pravilima EU. Njihovo potpisivanje očekuje se krajem svibnja ili početkom lipnja.

O uvjetima za dobivanje pogranične propusnice u MVEP-u kažu slijedeće: "Uvjet za dobivanje nove pogranične propusnice su neprekinuto jednogodišnje boravište u pograničnom području i poveznica sa susjednim pograničnim područjem, naprimjer, radno mjesto, zemljište koje se obrađuje, škola, a ova poveznica mora se dokazati npr. izvatkom iz zemljišnih knjiga, radnom knjižicom, potvrdom o pohađanju škole, a kako bi se opravdala potreba čestog prelaženja granice."

oslobodjenje.ba