Građani Sarajeva odaju počast preminuloj bebi

...prijepora oko izdavanja jedinstvenog matičnog broja koji potresa državu posljednjih desetak dana, izvijestili su lokalni mediji.

Ispred zgrade zajedničkih intitucija BiH, gdje je nedavno započela kampanja prosvjeda, oko 21 sat okupilo se oko 5.000 građana, a njihov se broj stalno povećava. Pristižu i majke s bebama, roditelji s djecom te u tišini pale svijeće, polažu cvijeće ispred parlamenta, ostavljaju igračke, molitvom ili šutnjom odaju počast malenoj Berini koja je preminula u Beogradu prije tri dana.

Djevojčica, koja je rođena u ožujku, nakon neuspjelog operativnog zahvata u Sarajevu bila je upućena na liječenje u Beograd, no zbog problema s izdavanjem matičnoga broja a samim time i putnih isprava pa i same zdravstvene iskaznice, njezino je prebacivanje preko granice bilo iznimno komplicirano.

Nakon niza administrativnih prepreka beba je napokon stigla u Beograd na liječenje, ali su se stvari dodatno zakomplicirale. Vlasti županije Sarajevo odbile su financirati troškove liječenja u Beogradu. U međuvremenu je Berina dobila sepsu, nakon čega je i preminula 13. lipnja. Pokop tromjesečne bebe je sutra na groblju Vlakovo u Sarajevu.

Nedonošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju izazvao je val prosvjeda u Sarajevu i nekim drugim gradovima u BiH, nakon što druga teško bolesna tromjesečna djevojčica Belmina Ibišević zbog neposjedovanja putovnice nije mogla otići na liječenje u Njemačku.

U međuvremenu je Vijeće ministara donijelo privremenu šestomjesečnu odluku o izdavanju matičnih brojeva, no građani nastavljaju prosvjede tražeći donošenje trajnoga zakona.

Problem je nastao između vodećih srpskih i bošnjačkih političara koji se ne mogu suglasiti trebaju li područja na kojima se izdaju matični brojevi prelaziti entitetsku crtu ili ne. Hrvatski politički predstavnici istaknuli su da su spremni prihvatiti bilo koje rješenje kako bi se nastavilo izdavanje matičnih brojeva građanima BiH.