Građani će tužiti matične urede

... sudskih tužbi protiv odgovornih institucija. Prst krivnje usmjerili su prema matičnim uredima koji su, kako su nam rekli, “glavni krivci što građani BiH ne mogu dobiti osobne dokumente u zakonom predviđenom roku”.Ne mogu na liječenje

Jedan od Večernjakovih čitatelja kazao nam je kako zbog kašnjenja biometrijske putovnice nije mogao otići na liječnički pregled u zagrebačku bolnicu "Rebro" za što je imao urednu liječničku uputnicu.

"Imamo slučajeva da su zbog kašnjenja u izdavanju putovnica obitelji morale odgoditi putovanje u bolnice u Austriji, Njemačkoj, gdje su trebala biti liječena njihova djeca. Zbog svega planiramo podići tužbu", kazao čitatelj.

U Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) rok za izdavanje putovnice je 30, a rok za izdavanje osobne iskaznice je 15 dana uz uvjet da su sva prethodna pitanja riješena i da su podaci u matičnim knjigama i knjigama državljana upisani korektno, te da ne postoje zabrane i ograničenja.

Kada se podnese zahtjev za osobni dokument, mjerodavni MUP vrši elektroničku provjeru podataka, odnosno šalje upit matičnom uredu u kojem je podnositelj zahtjeva upisan u matične knjige rođenih i knjige državljana.

Provjere u tri dana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ove provjere rok je definiran na tri dana. No, neki matični uredi na tim provjerama radili su i po mjesec dana, neki su u vrijeme najvećih gužvi uzeli kolektivne godišnje odmore.

"Mi smo u prethodnom razdoblju vršili analize i dostavili podatke nadležnim MUP-ovima i općinama iz kojih je vidljivo da u nekim slučajevima provjere podataka u matičnim uredima u prosjeku traju i više od 10 dana, odnosno postoje neki matični uredi kod kojih se provjere vrše i po nekoliko tjedana.

MUP, dakle, prati dinamiku matičnog ureda i ne može nastaviti s upravnim postupkom dok se ne završe provjere u matičnom uredu. Kad MUP od matičnog ureda dobije potvrdu o izvršenim provjerama, vrše se provjere zabrana i ograničenja. Ako nema nikakvih smetnji za izdavanje osobnog dokumenta, donosi se pozitivna odluka o izdavanju istog.

MUP tek onda nama šalje nalog za personalizaciju dokumenta. Mi smo, dakle, posljednja karika u lancu i ne možemo personalizirati dokument dok ne dobijemo ovaj nalog od MUP-a, a MUP ne može nama poslati nalog dok se ne završe provjere u matičnom uredu", ističe glasnogovornica IDDEEA-e Amila Opardija.

Prema podacima spomenute agencije rokovi za izdavanje osobnog dokumenta ovise isključivo od trajanja provjera u matičnim uredima gdje su najduža zadržavanja. Ubrzanje procesa pomogla bi digitalizacija matičnih ureda.