Građani BiH za antidepresive godišnje daju milijune maraka

antidepresivi, stanovništvo

Mentalne bolesti, posebno depresija, mogle bi postati broj jedan na ljestvici bolesti, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije. U našoj zemlji, u protekle tri godine građani su za antidepresive izdvojili više od 26 milijuna maraka.

Posljednji podaci Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH pokazuju da se upotreba antidepresiva povećala.

Mišljenja građana o korištenju ovakvih tableta su podijeljena.

Podaci pokazuju da su građani u protekle tri godine za ovu vrstu lijekova, prema financijskom iznosu, dali više od 26 milijuna maraka.

“Ti lijekovi su u skupini Rx što znači da se ne bi smjeli izdavati bez liječničkog recepta. Na teritoriji Bosne i Hercegovine najčešće propisivani su inhibitori preuzimanja serotonina jer, kao što znate, serotonin je hormon koji je odgovoran za ljudsko raspoloženje”, kaže za BHRT predsjednica Komore magistara farmacije FBiH Zahida Binakaj.

Ove vrste lijekova se propisuju, jer imaju najbolje terapijske ishode i mali je broj neželjenih efekata, smatraju farmaceuti. S druge strane, to ne znači da ljudi trebaju odmah pribjegavati lijeku ako su u depresiji ili se susreću s anksioznošću, smatraju psiholozi.

“Nekako najlakši i najbrži mehanizam je uzimanje farmako terapije, međutim imam utisak da sve više imamo tako jednostavan pristup i depresiji i anksioznosti da čovjek, čim se nađe u stanju neke tuge i neke uznemirenosti, po automatizmu, sami sebi i jedni drugima dajemo dijagnoze”, smatra psiholog Irena Spasojević.

Antidepresivima se, sve više, liječe i u Srbiji. Tamo se godišnje proda oko 5,5 milijuna kutija antidepresiva.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), do 2020. godine depresija bi mogla dospjeti na listu vodećih bolesti, što bi značilo da će u narednih 10 godina četvrtina stanovnika na planeti bolovati od nekog mentalnog oboljenja.