Građani BiH sve više 'peglaju' kartice kada su u inozemstvu

kartica

Građani Bosne i Hercegovine sve više prihvaćaju uporabu platnih kartica prilikom odlaska u inozemstvo, gdje 34 posto potrošača koriste različite vrste platnih kartica, dok više od polovice korisnika (61%) smatra da je plaćanje karticama u inozemstvu sigurno, pokazali su rezultati MasterIndex istraživanja za 2019. godinu, piše Indikator.ba.

Gotovo svaki osmi, od deset građana BiH je planirao putovanje u inozemstvo tijekom 2019. godine, gdje većina planira odlazak na odmor (49%), dok manje od jedne četvrtine njih planira posjet obitelji. 

Što se tiče učestalosti putovanja ispitanika, većina njih (27%) se izjasnila da putuje dva puta godišnje, nakon čega slijedi 24 posto njih koji putuju jednom godišnje i na samom kraju 16 posto ispitanika putuje 4 ili više puta tijekom godine. 

Istraživanje je pokazalo da prilikom putovanja, korisnici također poduzimaju različite mjere predostrožnosti kako bi zaštitili svoja novčana sredstva, kao što su pamćenje šifre, limitiran iznos financijskih sredstava koja imaju uz sebe, opcija primanja SMS poruka od svoje banke o stanju na računu i slično. 

Prilikom putovanja, građani BiH koriste kako platne kartice, tako i gotovinu. Rezultati studije su, slično kao i prošle godine, pokazali da se prilikom putovanja kartice uglavnom koriste za šoping od strane gotovo polovice ispitanika, prati ih 36 posto korisnika koji smještaj plaćaju karticama, zatim za plaćanje hrane i pića (33%) i 28 posto njih koji kartice koriste prilikom kupovine suvenira i poklona. 

"Platne kartice su postale savršen partner za ljude u pokretu koji cijene sigurnost, brzinu i praktičnost elektronskih plaćanja i koji žele uštedjeti vrijeme u potrazi za mjenjačnicama i mjestima gdje mogu podići svoju gotovinu i samim tim se oslobode rizika provizije. Prilikom odlaska u inozemstvo, ljudi prihvaćaju prednosti elektronskih plaćanja i usvajaju ih kao važan segment svog putovanja", izjavio je Amir Trokić, Account Manager u kompaniji Mastercard u BiH. 

Korisnici kartica koji ne koriste samo gotovinu prilikom putovanja, naveli su koje sve pogodnosti korištenje kartica u inozemstvu nosi sa sobom.

Dvije petine njih kao prednost korištenja kartica navelo je njihovu pogodnost uporabe, prate ih oni kojima je prihvatljivost kartica najvažnija (38%), kao i činjenica da ne moraju nositi gotovinu svugdje sa sobom (33%) i da su sigurnije za uporabu od gotovine (30%).