Građani BiH najviše vjeruju u 'Made in Germany'

BIH, istraživanja, Minores, pomoć, apel, umirovljenici, potrošačka košarica, poskupljenja, namirnice
Ilustracija/Arhiva

Potrošači u BiH većinom, kad su u pitanju proizvodi iz inozemstva, ali i inače, vjeruju da su najkvalitetniji oni koji su proizvedeni prvenstveno u Njemačkoj, pa onda u drugim zemljama EU, a nepovjerljivi su prema proizvodima iz daleka, poput Dalekog istoka, tvrde iz udruženja potrošača.

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača "Klub potrošača" Tuzlanske županije, kaže kako potrošači u BiH najbolje rangiraju proizvode iz Njemačke, pišu Nezavisne novine.

"Tako je po pitanju hrane, tehnike, automobila, kućanskih aparata, strojeva i uređaja koji se kupuju za poljoprivredu i drugih alata. Apsolutno je na prvom mjestu njemačka roba, ali dobro kotira i turska roba, te poljski slatki proizvodi kojih ima dosta na našem tržištu", rekla je Bulić.

Ona kaže kako u BiH visoko kotiraju i slovenski proizvodi, poput perilice za veš. Bulić pojašnjava kako njemački proizvođači danas svoj biznis sele u zemlje Dalekog i Bliskog istoka, pa i na Balkan, zbog jeftinije radne snage, što ne znači da ne sele i svoje procedure i standarde za rad. "Njemačka proizvodnja je stroga po pitanju kvalitete kako u Njemačkoj, tako i u tvrtkama koje imaju primjerice u Kini ili Vijetnamu, tako da su ti proizvodi jednako kvalitetni", smatra Bulić.

Kaže kako bi se kupci trebali više informirati koja je roba rađena po standardima, a koja ne, te da trebaju čitati deklaracije. Smatra da bh. potrošači najmanje povjerenja imaju prema kineskim proizvođačima koji često rade kopije.

"To je jeftina roba koja se uvozi i kojom se pokrivaju potrebe stanovništva koje živi skromno i ima mala primanja, pa zbog toga ova roba kod nas i prolazi, nažalost naše potrošače ograničavaju prihodi", rekla je Bulić.

Zoran Petoš, koordinator za rad sa potrošačima u Udruženju građana DON iz Prijedora, kaže da, kada su u pitanju vozila, građani definitivno najviše kupuju njemačka vozila, ali se kupuju mnogo i francuska vozila. "Prednjači vizija bh. građana da je njemačka kvaliteta još na snazi, naravno da se radi o ukusu, ali možemo slobodno reći da većina građana i dalje vjeruje njemačkoj kvaliteti", rekao je Petoš.

Međutim, on ističe da građani u ovisnosti od vrste proizvoda vjeruju određenim provjerenim markama, većinom onima kojima su vjerovali u bivšoj državi. Kada su u pitanju prehrambeni proizvodi, Petoš kaže kako bh. građani najviše kupuju proizvode iz zemalja okruženja, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, te da su tu i domaći proizvodi koji nisu zastupljeni u onoj mjeri u kojoj bi trebalo da budu.

Napominje kako građani kupuju većinom u skladu sa svojom ekonomskom moći, ali imaju određene navike koje traju već desetljećima. "Građani i dalje najviše vjeruju u kvalitetu proizvoda koji dolaze iz zemalja okružja, i dalje smatraju njih provjernim proizvodima koje su i prije koristili, posebno kada su u pitanju prehrambeni proizvodi", rekao je Petoš.

On je istaknuo da su građani pomalo sumnjičavi na sve što dolazi iz daleka, te su sumnjičavi na rok trajanja i kvalitetu, jer na bh. tržište iz tih zemalja stiže daleko jeftinija i nekvalitetnija roba nego što odlazi na Zapad, gdje odlazi roba visoke kvalitete, posebno tehnička roba i moderne tehnologije. "Kupci dosta gledaju reklame i rukovode se time.

Nažalost, bh. potrošači nemaju dodira mnogo s onim proizvodima koji se prave za zapadno tržište", kaže Petoš. Banjolučanin Goran D. rekao je kako najviše povjerenja ima u proizvode koji stižu iz zemalja EU, a posebizno iz Njemačke, koja prednjači u kvaliteti proizvodnje vozila, tehnike i slatkih proizvoda, ali da sve više kupuje i domaće proizvode.

"Trebali bi ipak što više kupovati domaće proizvode i tako jačati našu ekonomiju. Među domaćim proizvodima ima dosta kvalitetnih, kao da su 'made in Germany'", rekao je.