Građani BiH će ulazak u zemlje Schengena plaćati 50 eura

belgija, Schengenska zona, schengen, Schengenska zona, schengen, eu, granice, ilegalni imigranti, imigranti, Brenner, Spielfeld, austrija, Schengenska zona, schengen, Hrvatska zemlja, Europska unija, BIH, Shengen, Schengenska zona, schengen, BIH, granica, Europska unija, Schengenska zona, schengen, granični prijelaz, Schengenska zona, suspenzija, italija, Shengen, Europska unija, Schengenska zona, schengenska pravila, schengen, Europska unija, putovanja, BIH, Hrvatska zemlja, Shengen, Njemačka, Shengen, Shengen, vize, Shengen
Tarife će u okviru budućeg sustava za odobravanje putovanja plaćati građani zemalja koje nisu u EU a nisu im potrebne vize za putovanja u Schengen, što bi se moglo odnositi i na građane BiH.

Sustav EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) primjenjivao bi se samo za građane zemalja kojima nisu potrebne vize za schengensku zonu dok će građani članica EU biti izuzeti zahvaljujući načelu slobodnog kretanja radnika.
Ako Velika Britanija izađe sa jedinstvenog tržišta, ETIAS će važiti i za Britance, piše Euraktiv Francuska.

Britanska ministarka unutarnjih poslova Amber Rudd rekla je za "BBC" da bi britanski građani mogli plaćati za posjetu EU nakon što ta zemlja napusti blok.
Rudd je komentirajući činjenicu da Europska komisija razmatra dozvole za putovanja u okviru bezviznog režima istakla da bi to bilo iznenađenje i to nepoželjno, "ali da ne treba odbaciti" tu mogućnost.

Istovremeno je Europska komisija odlučila da u projekat ETIAS, koji će biti predstavljen u studenom, ne uključi London.
Naime, projekt neće biti pod nadzorom Britanca Juliana Kinga, budućeg europskog komesara za sigurnost, čiji izbor danas treba potvrditi Europski parlament.

Projekt sustava ETIAS biće povjeren Grku Dimitrisu Avramopulosu, europskom komesaru za migracije i unutarnje poslove.
Prema britanskim izvorima, interesiranje Atine za taj projekt možda "ima više sa financijama nego sa 'sigurnošću'.

Istovremeno je francuski izvor potvrdio da je financijska strana projekta glavna motivacija jer će predstavljati novi izvor prihoda za EU.
Budžet EU za 2014-20. je smanjen i bloku u sve izazovnijim vremenima nedostaju sredstva a ETIAS bi, prema računicama Euraktiva, lako mogao donijeti pola milijarde eura godišnje do 2020.

Američka ESTA trenutno košta 14 dolara po putniku. Prihod ESTA narastao je ѕа 177,8 milijuna dolara u 2013. na 193,2 milijuna u 2015. sa ukupno 13,8 milijuna putnika u toj godini, pokazuju američki službeni podaci.

Sličan europski sustav mogao bi donijeti znatno više novca, s obzirom da je Europa najveća svjetska turistička destinacija. Prema podacima Svjetske turističke organizacije, kontinent je u 2015. privukao 602 milijuna turista od ukupno 1,2 milijarde u svijetu.

Komisija procjenjuje da je u 2014. u zemlje Schengena ušlo 30 milijuna ljudi iz zemalja kojima se ne traže vize i da će taj broj do 2020. narasti na 39 milijuna. Ako EU uvede ETIAS tarife od 13 eura, što je cijena kao za američku ESTA, prikupit će više od 500 milijuna eura za europski proračun svake godine.
Međutim, jedan izvor je rekao za Euraktiv da bi suma mogla biti daleko veća jer o tarifama još nije postignut dogovor i one će vjerojatno biti više. Sa cijenom od 50 eura ETIAS bi do 2020. donosio više od dvije milijarde eura godišnje